15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Judoistka Maruša Štangar že drugič zapored zlata na tekmovanju Grand Prix

Piše: C. R.

Judoistka Maruša Štangar je po zmagi na tekmovanju Grand Prix Avstrije v Linzu prejšnji teden zmagala še na Grand Prixu Tadžikistana v Dušanbeju. V petek je v velikem finalu premagala Rusinjo Sabino Giliazovo, bronasto z EP 2021. Na tekmovanju se je pomerilo 315 judoistk in judoistov iz 40 držav sveta.

Svoje dvoboje v kategoriji do 48 kilogramov je Maruša Štangar v Tadžikistanu otvorila z zmago proti judoistki Wong iz Hong Konga, ko je ta bila prisiljena dvoboj predati. Še drugi ippon si je Maruša priborila z vzvodom na komolec v boju za zlato točko proti Američanki Laborde v četrtfinalu kategorije do 48 kilogramov. Azerbajdžanko Aliyjevo je Maruša pol minute pred koncem polfinala dobila v končni prijem v parterju in po dvajsetih sekundah dvoboj dobila z ipponom. S to zmago se je že drugič zapored uvrstila v finale Grand Prix, kjer se je borila za zlato odličje z Rusinjo Giliazovo. Z njo se je do danes srečala že trikrat in eno od teh borb zmagala. V drugi minuti je Maruša uspešno dobila Rusinjo v končni prijem in po dvajsetih sekundah v parterju je slavila ter osvojila že drugo zaporedno zlato kolajno na Grand Prix v dveh tednih, so sporočili iz Judo zveze Slovenije.

Po osvojeni drugi zaporedni zlati kolajni je Maruša povedala: “Občutki so super, najslajši so pa tisti zmagovalni trenutki na tatamiju. Zavedam se, da sem ogromno dosegla v teh dveh tednih, kar mi daje veliko samozavesti in je potrditev, da delamo dobro. Trenerka Olga je očitno zelo dobro načrtovala in prilagajala program treningov v Judo klubu Olimpiji, priprav in tekmovanj, tako da sem po težavah s poškodbami sedaj nazaj v taki formi. V tednu med tekmama pa sem večinoma potovala in reševala težave s trebušno virozo, ki smo jo dobile ob prihodu v Tadžikistan. Na srečo je pri meni minila dan pred tehtanjem. Rusinjo zelo dobro poznam iz preteklih let, veliko sva se borili tudi na pripravah. Vendar od takrat je minilo veliko časa, ko Rusi niso smeli tekmovati na IJF tekmovanjih. Taktika je bila poizkusiti prijeti njen desni rokav, a ni bila to edina možnost. Odvisno je, kako se borba razvija. V parterju vedno iščem priložnosti in uspela sem jo izkoristiti tudi v finalu. Parter dobro poznam, predvidevam reakcije in nasprotnice izgubijo z obrambo ogromno energije in koncentracije. Masters bo moje naslednje tekmovanje. Sedaj je na programu 10 dni počitka in regeneracijskih treningov.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine