15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Jesenski del nogometnega prvenstva končan; nadaljuje se 13. februarja

V soboto se je v Sežani domači Tabor pomeril z gostujočim Koprom. Že v osmi minuti je bil rezultat 2:1 za goste, kar se na takšnem tekmovalnem nivoju zgodi zelo redko. Do konca so gostje še dvakrat zadeli in presenetljivo visoko vodili ob polčasu. Drugi polčas so se domači zbrali in znižali na 3:4. Za izenačenje jim je zmanjkalo časa, tretji gol so dosegli v sodnikovem podaljšku. Tabor je tokrat razočaral, katastrofalno je odigral prvi polčas in je prvič v jesenskem delu prvenstva izgubil tekmo na domačem igrišču. Koper pa se je po dveh zaporednih porazih pobral. S tremi točkami je ohranil četrto mesto na lestvici in je najprijetnejše presenečenje prvenstva.

 

Zvečer smo vzeli pod drobnogled tekmo Olimpije in Gorice. Gostje so se 70 minut dobro upirali favoriziranim domačinom, imeli celo nekaj priložnosti za vodstvo. V 11 minuti je Mevlja po povratni žogi Velikonje močno sreljal z 20 metrov, domači vratar Frelih je žogo odbil čez gol. V 49 minuti je Velikonja lepo izvedel prosti strel, Frelih se je z obrambo izkazal. V 55 minuti pa protinapad gostov, Velikonja je lepo podal Oyewusiju, njegov strel je Frelih spet obranil.

Olimpija se je 70 minut več ali manj mučila, spet je izostala tekoča igra, prodori in predložki po obeh bokih. Ivanovič je imel edino pravo samostojno akcijo v 20 minuti. Takrat je premešal gostujočo obrambo, njegov strel je gostujoči vratar Likar s skrajnimi napori obranil. Domači so, tako kot prejšnjo tekmo, več ali manj poskušali s streli od daleč. Vendar so bili nenatančni ali pa so bili streli preslabi za Likarja.

Potem pa se je v zadnjih dvajsetih minutah prebudil Vombergar, ki je bil do takrat malo viden. V 70 minuti je po predložku z glavo streljal čez gol. Samo dve minuti kasneje pa je po predložku Pavlovića z leve reagiral “kot kobra”. Na zelo zgoščenem  prostoru je pravočasno vtekel in z zunanjim delom stopala neobranljivo zadel dolgi kot Likarjevih vrat. Gol v stilu pravega golgeterja, vrhunsko. 

V 80 minuti je Vombergar dosegel drugi gol, izkoristil je podajo Kvesića z levega boka in z glavo zadel za 2:0, kar je bil tudi končen rezultat tekme. Gorica se po tem golu ni več uspela vrniti v tekmo, vse je bilo odločeno.

Olimpija je zmagala težko, a zasluženo. Odločilno je bilo, da so igralci Olimpije zadnjih dvajset minut začeli bolj igrati po boku, s kvalitetnimi predložki so “prebudili” Vombergarja, kar jim je prineslo tri točke. Igra v polju spet ni bila na pričakovanem nivoju, zdi se, da so se nekateri nosilci “iztrošili” v tem napornem ritmu. 

Gorica je igrala všečno, “pokopala” sta jo neučinkovitost in Vombergar. Goričani v napadu težko dajo gol, v obrambi niso v stanju odigrati brez prejetega gola. Sedmi zaporedni poraz pa jih pušča v velikih skrbeh pred spomladanskim delom prvenstva, prezimili bodo na zadnjem mestu.

V nedeljo sta se v Domžalah najprej pomerile Domžale in Bravo. Domači so bili v prvem polčasu boljši, dobro so igrali predvsem po levem boku, kjer se je iz ozadja vključeval Sikošek. Jakovljević, Kolobarić in še posebej Svetlin so imeli lepe priložnosti. Vendar so bili nenatančni ali pa se je izkazal gostujoći vratar Vekić. Strel Svetlina s petih metrov je obranil refleksno, z nogo. 

Drugi polčas je bil bolj izenačen, gostje so uspeli zadržati nalete Domžal, ki v tem delu igre niso bile tako nevarne. V zadnjih dvajsetih tekme so tudi prišli do dveh priložnosti, strela Kramariča in Kidriča je domači vratar Sorčan obranil. Na koncu remi brez golov. Domžale v svojih vrstah danes niso imele razpoloženega strelca, sicer bi lahko že prvi polčas dobile z večjo razliko. Bravo je s točko lahko bolj zadovoljen, predvsem vratar Vekić jih je reševal v prvem polčasu. V ofenzivi so se prepozno prebudili, točka v Domžalah danes je za njih uspeh. 

V Celju so Celjani gostili Muro. Prvi polčas je bil izenačen, Celjani so imeli priložnost preko  Kuzmanovića, zadel je zunanji del mreže. Mura je povedla po kotu, ko je Kouter po odbiti žogi podal na drugo stran Maroši. Ta je, med štirimi statičnimi domačimi igralci, s petih metrov premagal domačega vratarja Rozmana. Drugi polčas je bila Mura boljša. Strel Horvata je Rozman ubranil, potem pa je Žižek po podaji Koutra s pomočjo domačega branilca Stojinovića dosegel drugi, Maroša pa nekaj minut zatem iz enajstmetrovke po prekršku nad Kousom še tretji gol za Muro. Domači so do konca tekmo preko Zaletela uspeli le znižati za končnih 1:3. Mura je s temi tremi točkami uspela obdržati tretje mesto in korak za vodilnima ekipama. Celje je po dveh zaporednih zmagah izgubilo, prezimilo bo na sedmem mestu.

V zadnji tekmi jesenskega dela prvenstva sta se v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Aluminij. Gledali smo zanimivo, odprto tekmo obeh ekip. Maribor bi v 11 minuti lahko povedel, Mlakar je na drugi vratnici po predložku Kolmaniča namesto praznega gola zadel prečko. V naslednjem napadu priložnost za goste, Prša iz bližine ni izkoristil podaje Jakšića. V 22 minuti je Flakus Bosilj goste po lepem protinapadu povedel v vodstvo. Repas je že minuto kasneje izenačil, z močnim strelom z 20 metrov je zadel za izenačenje. Gostje so spet povedli v 30 minuti, ko je Prša iz prostega strela z 20 metrov premagal Juga s strelom v njegov kot. Strel je bil sicer vrhunski, žoga se je od prečke odbila v gol, Jug je bil prekratek. 

Maribor je izenačil v 38 minuti, ko je predložek Klinarja na drugi strani izkoristil Požeg Vancaš. 

Do konca polčasa smo videli še lep strel Krajnca v prečko domačih vrat.

Drugi polčas se je začel podobno, v tem delu je imel najlepšo priložnost Požeg Vancaš, ki je v 65 minuti po predložku Mešanovića s treh metrov  streljal čez gol. Zadnjih dvajset minut je Maribor pritisnil, rezervist Matko je imel tri priložnosti, nobene ni izkoristil. Na koncu je ostalo 2:2.

Camoranesiju se tokrat nekatere spremembe v ekipi niso obrestovale. V prvih 70 minutah Maribor ni uspel vzpostaviti prevlade na sredini igrišča. V tem delu tekme je Aluminij z lahkoto prihajal do njegovega gola, v lepe priložnosti za gol. Mlakar in Požeg Vancaš sta v napadu zgrešila tisto, kar se težko zgreši. Vseeno je Maribor ostal na prvem mestu, vendar je prednost pred Olimpijo sedaj le tri točke. Točka proti predzadnji ekipi na lestvici na domačem igrišču je gotovo neuspeh.

Aluminij si je točko zaslužil. Večji del je bil enakovreden, nekoliko je padel v igri le v zadnjem delu tekme. Igralci Aluminija si lahko očitajo le to, da so dvakrat prehitro izpustili vodstvo. V Ljudskem vrtu so ostali neporaženi,dali dva gola, prikazali so všečen nogomet.  Točka jim bo motiv za spomladanski del, kjer bodo lovili osmo mesto.

Po jesenskem delu prvenstva je v vodstvu Maribor z 38 točkami, sledijo Olimpija s 35, Mura s 33, Koper s 30, Domžale s 25, Tabor s 24, Celje s 23, Bravo z 22, Aluminij s 15 in Gorica z desetimi točkami.

Jesenski del prvenstva je tako končan, ostala je le še odpovedana tekma med Bravom in Taborjem, ki bo odigrana drugo leto. Prvenstvo se bo sicer nadaljevalo trinajstega februarja. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine