11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Jernej Kruder po odličnem finalu postal evropski prvak v balvanih

V Moskvi je ta teden evropsko prvenstvo v športnem plezanju. Ponedeljek je bil dan za tekmo v balvanskem plezanju, kjer se je že v polfinalnem nastopu odlično izkazal Celjan Jernej Kruder, saj je edini osvojil štiri vrhove balvanskih smeri. V finalu je  samo ponovno dokazal, da je specialist za balvane in edini je v finalu splezal dva vrhova. Tretji balvan je osvojil v manj kot minuti, potem ko tega ni uspelo osvojiti nobenemu nasprotniku.

 

Moskva je kot kaže 29-letnemu Jerneju Krudru usojena, na lanski tekmi svetovnega pokala v balvanih je prav tako  iz Moskve prinesel zlato medaljo. »Ne morem zanikati, da med nama ni usodne privlačnosti. A vseeno je bilo letos precej lažje osvojiti prvo mesto kot pa lani. Letošnje evropsko prvenstvo ni primerljivo z ostalimi prvenstvi, veliko dobrih tekmovalcev  namreč ni prišlo v Moskvo. Vseeno sem moram plezati najbolje, kar sem lahko in nisem smel narediti preveč napak. Vesel sem naslova, četudi nisem zmagal v najhujši konkurenci. Današnja tekma je dobra popotnica za naslednje leto.« Kot je povedal po tekmi je bil s svojim polfinalnim nastopom precej bolj zadovoljen kot pa s finalnim. »Nisem čutil velikega pritiska, saj nisem ciljal na zlato medaljo. Zelo dobro sem se počutil in to se je pokazalo na sami tekmi. Današnja zmaga je tudi dobra popotnica za nadaljnja tukajšnja tekmovanja.«

V polfinalu je plezal tudi Anže Peharc, ki je zgolj za eno mesto zgrešil finale. Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je bil z nastopoma svojih varovancev zadovoljen. »Tako Jernej kot Anže sta bila odlična v kvalifikacijah. Jernej Kruder je že v polfinalu pokazal, da je v odlični formi in je zasluženo postal evropski prvak. Žal je Anže Peharc imel malce smole v polfinalu, kar je škoda, a vseeno tekme so še pred nami in borimo se za nova odličja in vstopnico za olimpijske igre

Jernej Kruder je pred dvema letoma kot prvi Slovenec postal zmagovalec seštevka sezone svetovnega pokala v balvanih. V svetovnem pokalu je šestkrat stal na stopničkah, od tega je dvakrat zmagal.

Slovenca  v nadaljevanju prvenstva čakata še težavnost ter kombinacija. V torek, 24. novembra, bodo kvalifikacije v težavnosti in dan kasneje polfinale in finale. V četrtek je dan za počitek, v petek se začnejo kvalifikacije za kombinacijo.  20 najboljših se bo lahko udeležilo kvalifikacij, 8 najboljših se bo borilo za vstopnico za olimpijske igre v Tokiu 2021. Jernej in Anže sta zaenkrat še vedno kandidata za to zaželeno vozovnico.

Vse nastope lahko v živo spremljate preko Ifsc YouTube kanala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine