9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Japonska po zaslugi manjšega števila rumenih kartonov v izločilne boje

Japonska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Volgogradu izgubila s Poljsko z 0:1 (0:0), a se je prebila v osmino finala zaradi manjšega števila rumenih kartonov, kot jih je imel v skupini H v dvoboju za nadaljevanje Senegal. Ta je na drugi tekmi v Samari izgubil s Kolumbijo, ki tudi nadaljuje SP, z 0:1 (0:0).

* Arena Volgograd, gledalcev: 42.189, sodniki: Sikazwe (Zambija), Dos Santos (Angola) in Siwela (JAR).

* Strelec: 0:1 Bednarek (59.).
* Japonska: Kawashima, Nagatomo, Makino, Yoshida, H. Sakai, Shibasaki, Yamaguchi, Usami (od 55. Inui), Okazaki (od 47. Osako), G. Sakai, Muto (od 82. Hasebe).
* Poljska: Fabianski, Bednarek, Glik, Bereszynski, Goralski, Krychowiak, Jedrzejczyk, Kurzawa (od 79. Peszko), Grosicki, Lewandowski, Zielinski (od 79. Teodorczyk).
* Rumeni karton: Makino.
* Rdeči karton: /.

Japoncem bi že neodločen izid proti že prej odpisani Poljski zadostoval za zanesljiv preboj v osmino finala, od preostale tekme pa bi bili odvisni, če bi zadnji dvoboj skupinskega dela izgubili. V prvem polčasu so imeli Japonci več priložnosti, najlepšo za zadetek pa so imeli Poljaki, ki pa so tekmece premagali v drugem delu. S tem so se z zmago poslovili od SP, kjer so si za las nadaljevanje zagotovili igralci dežele vzhajajočega sonca.

Že v prvi minuti se je moral izkazati vratar Lukasz Fabianski, ki tekel do roba kazenskega prostora, da je preprečil zadetek po podaji tekmecev pred gol. Deset minut pozneje je Yuto Nagatomo po napaki poljske obrambe prodrl po levi strani in lepo podal pred gol, kjer je Okazaki z glavo poslal žogo mimo vratnice. Fabianski je znova posredoval v 14. minuti, ko je zaustavil poskus Yoshinorija Muta.

Toda sledila je 32. minuta, v kateri je Kamil Grosicki z glavo sprožil zelo natančen strel in je vratar Eiji Kawashima ob vratnici v kot odbil žogo, ki je bila s pol obsega na golovi črti, s polovico pa že v golu. Akcije v odprti igri na obeh straneh so se še naprej vrstile, toda japonskim igralcem ni uspelo zaključevati obetavnih napadov, poljskim pa ne spraviti žoge do njihovega prvega zvezdnika Roberta Lewandowskega.

Slednji je nemalokrat sodeloval celo pri pripravi napadov, obenem pa sta ga tudi po dva igralca pokrivala pri žogah, ki so letele v njihov kazenski prostor. Tako je bilo tudi v 59. minuti, ko je po prostem strelu Rafala Kurzawe nedaleč od Lewandowskega povsem sam ostal Jan Bednarek, osrednji branilec Southamptona, ki je na šesti tekmi dosegel prvi reprezentančni zadetek. V 74. minuti je imel po protinapadu in podaji Grosickega Lewandowski priložnost za prvi zadetek na svetovnih prvenstvih, vendar je žogo poslal visoko prek gola, čeprav mu je bil povsem blizu.

Končnica tekme pa je bila zelo nenavadna. Ker je Kolumbija na drugi tekmi skupine vodila proti Senegalu z 1:0, je japonski selektor Akira Nishino v 82. minuti napadalca Muta zamenjal z bolj obrambno naravnanim Makotom Hasebejem računajoč, da bo njegovi ekipi za preboj v izločilne boje ob drugih izenačenih kriterijih s tekmeci za nadaljevanje Senegalom zadostoval boljši “fair play”, torej manj kazni. Japonci so imeli so -4, Senegal pa -6 v tem točkovanju. V triminutnem sodniškem dodatku so si Japonci žogo podajali ob sredinski črti, Poljaki jih sploh niso napadali in po sodnikovem zadnjem žvižgu so si po minuti čakanja na konec druge tekme, kjer ni bilo spremembe izida, Japonci navdušeno planili v objem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine