9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Vrhunsko! Janja Garnbret se je v Innsbrucku vpisala v zgodovino, pri komaj 19 letih je postala svetovna prvakinja v športnem plezanju!

Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Devetnajstletna Korošica si je zlato kolajno priplezala v petek na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku. Kot prva športna plezalka na svetu se ponaša z edinstvenim dvojčkom zmag, saj je svetovna prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju.

 

To je njena druga kolajna v Innsbrucku ter tretja kolajna s svetovnih prvenstev skupaj.

Prvo zlato je osvojila pred dvema letoma v Parizu v težavnosti, ko je s 17 leti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini. Je prva Slovenka z dvema zlatima kolajnama s SP, impozantno kolekcijo petih odličij s svetovnih prvenstev ima tudi Mina Markovič, a nekoliko manj žlahtno.

V dvorani Olympiaworld se je vpisala tudi v zgodovino svetovnega športnega plezanja. Garnbretova je postala prva športna plezalka v zgodovini, ki je zlati kolajni na svetovnih prvenstvih osvojila v težavnostnem in balvanskem plezanju.

Pred njo se je s tem dosežkom lahko pohvalil le češki specialist za vertikalo Adam Ondra, ki je leta 2014 poskrbel za prvi plezalni grand slam, ko je bil v istem letu zlat tako v balvanih kot v težavnosti. Na pragu tega dosežka, da bi v istem letu vpisala dvojno krono, je bila tudi tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. A jo je v Innsbrucku od zlata v težavnosti ločil čas, pičlih 11 sekund, čeprav je edina na svojem računu imela osvojene vrhove v štirih smereh.

Na koncu se je morala zadovoljiti s srebrom. Razplet finala v težavnosti jo je še bolj podžgal na balvanski tekmi. Vodilna po kvalifikacijah je bila v polfinalu neuspešna le v eni smeri od štirih, v finalu pa je v sila težkih smereh edina osvojila dva balvanska problema od štirih in še tako imenovano cono v drugem balvanu.

“Res sem si želela te zmage, ker sem vedela, da lahko. Trdo sem trenirala za to. To je bil eden od mojih življenjskih ciljev in zdaj sem ga dosegla. Res neverjetno,” je po osvojeni zmagi povedala presrečna nova balvanska kraljica.

Zaradi mature je v svetovnem pokalu v balvanih izpustila štiri tekme, a je na treh, na katerih je nastopila, dvakrat zmagala in bila enkrat druga. Po uspešno opravljenem zrelostnem izpitu pa je sledil za mlado Korošico sanjski Innsbruck.

S tema dosežkoma, srebrom v težavnosti in zlatom v balvanih, je Garnbretova, ki je tudi v hitrosti s časom malček nad deset sekund postavila svoj osebni rekord za 47. mesto, tudi prva favoritinja za zmago v nedeljski olimpijski kombinaciji. Gre za novo disciplino, v formatu tekmovanja, ki bo tudi na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

“Kombinacija ni moj glavni cilj. Prednost sta imela težavnost in balvani. Zdaj vidim, da se tudi jaz lahko potegujem za zlato olimpijsko kolajno, trenutno sem v kombinaciji prva, kar mi zelo veliko pomeni in je dober pokazatelj za olimpijske igre. Moj cilj, da pridem med top šest plezalk, je bil dosežen, zdaj lahko samo še uživam,” napoveduje Garnbretova, ki so jo po osvojeni kolajni oblile solze.

“Želela sem si splezati zadnji balvan, a kar ni šlo, saj sem vedela, da ga ne rabim več splezati in da sem svetovna prvakinja. Potem so prišle te emocije, ne vem, če sem bila kdaj tako čustvena pred publiko, ampak to je bil res neverjeten trenutek,” je opisala Garnbretova, ki je na poti do zmage odmislila tudi težave z desno ramo.

“Poškodbo izbrišeš iz glave in daš vse od sebe tudi, če veš, da jo lahko poslabšaš, kar je seveda vredno tega naslova,” meni slovenska šampionka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine