4.9 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Janja Garnbret prepričljivo osvojila zlato medaljo še v balvanih

Piše: C. R.

Naliv v Innsbrucku je predčasno zaključil žensko tekmo svetovnega pokala v balvanih in Janja Garnbret je po treh zaključenih balvanih prepričljivo osvojila zlato medaljo. Po petkovi zlati medalji v težavnosti je bila edina tekmovalka, ki je domov odnesla dve zlati medalji. Na tekmi v Innsbrucku se je začela sezona tudi za paraplezalce in Gregor Selak je na četrtkovem finalu osvojil bronasto medaljo.

Šestkratna svetovna prvakinja, 22-letna Janja Garnbret, nadaljuje svoj pohod za zlato medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu. Petkov odličen nastop v težavnosti je danes zvečer ponovila še v balvanih. Kot edina tekmovalka je preplezala vse balvane v prvem poskusu in zasluženo osvojila zlato medaljo. Zaradi močnega naliva so ženski finale najprej začasno prekinili, nato pa se je žirija odločila, da bo četrti finalni balvan odpovedala. Tako so bili veljavni rezultati za dekleta po treh zaključenih balvanih. Druga je postala Natalia Grossman iz Združenih držav Amerike in tretja Staša Gejo iz Srbije.

foto: KVOE / Aufschnaiter / arhiv PZS

»Navdušena sem nad novo zmago. Škoda, da nam je vreme prikrajšalo en balvan. A že v polfinalu sem pokazala, da sem res dobro pripravljena. To je bila moja zadnja tekma pred olimpijskimi igrami in dobila sem še zadnjo potrditev, da sem v dobri formi. Balvani  v finalu niso bili tako težki, kot so bili velika uganka. A ostala sem mirna in si vsak balvan dobro ogledala,« je po tekmi povedala najboljša slovenska plezalka Janja Garnbret. Innsbruck z dvojno zmago za Garnbretovo pomeni res zelo dobre obete za Tokio.

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v finalu balvanov. Druga slovenska polfinalistka Katja Debevec je z enim preplezanim balvanom tekmovanje sklenila na 12. mestu, Anže Peharc je tekmo z enim vrhom končal na končnem 17. mestu. Mia Krampl je tekmovanje zaključila na 22. mestu, Julija Kruder na 33. in Urška Repušič na 48. V kvalifikacijah so tekmovanje zaključili tudi trije moški predstavniki. Zan Lovenjak Sudar je pristal na 21. mestu, Gregor Vezonik na 23. in Jernej Kruder na 51. Zmagovalni oder so v moški konkurenci zasedli Japonci, zmaga je pripadla Jošijukiju Ogati.

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren se bo Innsbrucka spominjal po dveh vrhunskih rezultatih Janje Garnbret, po odličnih nastopih tekmovalcev v polfinalu v težavnosti, a nekaj grenkega priokusa je pustilo, da smo imeli danes v balvanih le tri v polfinalu. »Pri kvalifikacijah v balvanih se ni izšlo tako, kot smo si želeli. Številčno jih je v polfinale prišlo manj. V polfinalu sta bila Anže in Katja dobra, a vem, da sta zmožna uvrstitve v finale.«

Tekma v Innsbrucku je bila tudi zadnji pokazatelj, kako dobri sta olimpijki Janja Garnbret in Mia Krampl v primerjavi z ostalimi tekmicami. »Rezultat je za Janjo pokazal, da je vrhunsko pripravljena. Prepričan sem, da je tudi Mia bolje pripravljena, kot je pokazala na tekmi,« je optimistično zaključil Gorazd Hren.

Za naše tekmovalce navijamo prihajajoči konec tedna, ko odhajajo na tekmi v težavnosti in hitrosti v Villars v Švico.

V začetku tedna so svojo tekmovalno sezono začeli tudi paraplezalci. Po dolgi odsotnosti so letos končno prevetrili klasifikacije za kategorije in nekaj tekmovalnih pravil.  Glavni cilj slovenske ekipe, ki šteje štiri člane, je svetovno prvenstvo, ki bo jeseni v Moskvi. »Tekma v Innsbrucku je bila pripravljalna in pokazatelj forme. Vsi so pokazali dobre predstave, vsem pa je tudi malce zmanjkalo za vrhunski rezultat. Vendar se iz porazov naučimo več kot iz zmag. Spodbuja nas dejstvo, da je Manci Smrekar, ki tekmuje v kategoriji RP3, Mateju Arhu v RP2 in Tanji Glušič v kategoriji B2 zmanjkalo pet gibov ali manj za finalni nastop, saj je konkurenca neverjetno izenačena. Na koncu je bila Glušičeva četrta, Arh šesti in Smrekarjeva osma. V najboljši formi je Gregor Selak v kategoriji RP3, ki je na koncu osvojil bronasto medaljo,« je tekmovanje povzel selektor paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik.

foto: KVOE / Aufschnaiter / arhiv PZS

Vir: www.pzs.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine