3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Janja Garnbret na finalu olimpijske kombinacije v ženski konkurenci

Umetna stena v Hachiojiju bo danes prizorišče enega izmed vrhuncev svetovnega prvenstva v športnem plezanju. Na sporedu je finale olimpijske kombinacije v ženski konkurenci. Po zaslugi odlične Janje Garnbret ima v finalnem krogu zadnje discipline na prvenstvu svojo predstavnico tudi Slovenije.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu bo danes z začetkom ob 9.30 po srednjeevropskem času lovila prav poseben dosežek. Kot prva v zgodovini lahko osvoji hat-trick zmag na enem prvenstvu. Na Japonskem je že pospravila dve zlati kolajni, na balvanih in v težavnosti.

Dvajsetletnica, ki je v športnem plezanju doslej že osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, si je z uvrstitvijo v finale olimpijske kombinacije že priplezala tudi osnovni cilj krstni nastop na svojih premiernih olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu na Japonskem.

Garnbretova je edina Slovenka z že doseženo olimpijsko normo.

Z današnjim nastopom Garnbretove se bodo končali tudi slovenski nastopi na prvenstvu. Prvenstvo se bo sklenilo v sredo z moškim finalom, ki bo minil brez slovenskega zastopstva. Jernej Kruder je v ponedeljkovih kvalifikacijah dosegel 16. mesto.

Kvalifikacije za olimpijsko kombinacijo so potekale po precej zapletenem formatu. Na prvenstvu je bilo treba nastopiti v vseh treh posameznih disciplinah. Na podlagi najnižjega zmnožka izidov v balvanih, težavnosti in hitrosti so določili dvajseterico plezalk oziroma plezalcev, ki so lahko nastopili v kvalifikacijah olimpijske kombinacije.

Te so v kvalifikacijah znova čakali nastopi v vseh treh disciplinah in najmanjši zmnožek teh izidov, ki ni štel za posamične seštevke, je dal osem finalistk oziroma osem finalistov. Finalistke in finaliste bodo do kolajn znova čakali nastopi v vseh treh disciplinah, torej hitrosti, balvanih in težavnosti. In nosilke oziroma nosilce kolajn bodo določili na podlagi najmanjšega zmnožka dosežkov v vseh treh disciplinah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine