15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Janja Garnbret druga na tekmi v ZDA

Piše: C. R.

Janja Garnbret je bila edina  slovenska predstavnica v finalu na tretji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju.  V Salt Lake Cityju je slovenska športna plezalka pred tri tisoč navijači osvojila drugo mesto in znova pokazala, da je v vrhunski formi. Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v disciplini hitrost ter prvič v karieri je preskočila kvalifikacijski krog.

V  Salt Lake Cityju je bila pretekli konec tedna tretja tekma v balvanskem plezanju. Najboljša slovenska športna plezalka, 22-letna Janja Garnbret, je kvalifikacijsko tekmo v mestu ob Velikem slanem jezeru začela odlično. V kvalifikacijah in kasneje v polfinalu je imela najboljši rezultat. V finalu je bila Korošica malce manj zanesljiva,  prvi in drugi balvanski problem je razvozlala v dveh poskusih, kar je pomenilo drugo mesto.

»S svojim plezanjem v kvalifikacijah sem zadovoljna. Prav tako sem zadovoljna s plezanjem v polfinalu, dobro sem se lotila začetnega balvana, bilo je nekaj manjših napak, a še vedno sem dobro plezala. V finalu so bili balvani postavljeni precej lahko in bi jih morala preplezati v prvem poskusu, brez napak. Četudi je bilo plezanje užitek, saj me je podpiralo glasno občinstvo, nad finalno postavitvijo nisem najbolj navdušena. Še vedno se zavzemam zato, da so balvani težki ter se na takšen način pokaže,  kdo je res v vrhunski formi. Ampak tudi to je vrlina, da znaš pod pritiskom lahke balvane splezati v prvem poskusu. To mi ni uspelo, a se zaradi tega ne jezim preveč, saj se mi zdi, da je bilo moje plezanje kljub vsemu zelo dobro,« je po koncu tekme povedala slovenska kandidatka za olimpijsko medaljo Janja Garnbret. V finalu je bila boljša od nje le 19-letna domačinka, Američanka Natalia Grossman. Tretje mesto je zasedla še ena Američanka Brooke Raboutou.

»Balvani v finalu sem bili lahki, za moj okus prelahki. Rad imam, da so dekleta in fantje postavljeni pred konkreten izziv in tako pokažejo, kdo med njimi je najboljši. Žal je tokrat moral zmagovalec pokazati plezanje brez napake. Janjine napake so bile malenkostne, a vseeno dovolj velike,  da so ji vzele zmago. Drugače je Janja v vrhunski pripravljenosti, tudi drugo mesto je še vedno zelo dobra uvrstitev, a če bi bili balvani postavljeni tako, kot morajo biti na takšni tekmi, bi Janja pokazala svojo suverenost,« je finalni nastop povzel slovenski selektor Gorazd Hren.

V polfinalu so nastopili štirje Slovenci. Katja Debevec je finalni nastop zgrešila zgolj za eno mesto. Tekmovanje je končala kot sedma najboljša. Anže Peharc, ki je bil tretji v kvalifikacijah, je v polfinalu tekmo sklenil na 16. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 17. mestu. Gregor Vezonik se je moral posloviti že po kvalifikacijah in je zasedel 24. mesto. Jernej Kruder je zaradi stika z okuženim s koronavirusom moral v karanteno in je bil prisiljen izpustiti drugo tekmo v Salt Lake Cityju.

Američan Sean Bailey je z zmago v moški konkurenci poskrbel za odlično vzdušje pred tri tisoč gledalci.

Garnbretova je edina od slovenske reprezentance v ZDA nastopila tudi v disciplini hitrost ter prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog.  V kvalifikacijah je dosegla odličen  rezultat 8,36 sekunde. V finalu si je zaradi začetnega zdrsa pokvarila čas. Tekmovanje v hitrosti je končala na 15. mestu, kar je še vedno njena najboljša uvrstitev v tej disciplini.

Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih poletnih olimpijskih igrah na Japonskem, kamor odhajata Janja Garnbret in Mia Krampl.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine