18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Jan Oblak tretjič dobil nagrado za najboljšega vratarja la lige

Jan Oblak piše zgodovino španskega nogometa. Petindvajsetletni Škofjeločan je v ponedeljek še tretjič zaporedoma prejel nagrado za najboljšega vratarja v tamkajšnjem elitnem nogometnem prvenstvu, primeri division. Nagrada nosi ime po slovitem španskem vratarju Ricardu Zamori. Zamoro vsako leto podeljuje španski športni časnik Marca iz Madrida.

Škofjeločan se je Atleticu iz Madrida pridružil pred začetkom sezone 2014/15, ko je za 16 milijonov evrov podpisal šestletno pogodbo. S tem prestopom je postal peti najdražji vratar v zgodovini nogometa, najdražji Slovenec vseh časov ter najdražji vratar v zgodovini španske primere.

Oblak je prvo lovoriko zamora, ki ima v Španiji posebno težo, prejel v sezoni 2015/16, ko je na 38 tekmah prejel le 18 zadetkov. Oblak je Marco znova prepričal tudi v sezoni 2016/17, ko je na 29 odigranih tekmah prejel 21 zadetkov. V minuli sezoni v 37 prvoligaških dvobojih prejel je le 22 zadetkov in si s količnikom 0,59 v tem segmentu vnovič pokoril vso konkurenco.

Dobiti nagrado zamora ni mačji kašelj, kajti ni pomembno le najmanjše število prejetih zadetkov, temveč se vratarji ocenjujejo po indeksu oziroma koeficientu, torej razmerju med odigranimi tekmami in prejetimi zadetki. Da se lahko vratar poteguje za lovoriko, mora v eni sezoni odigrati vsaj 28 tekem, na vsaki tekmi pa mora na igrišču preživeti vsaj 60 minut.

S še tretjo zamoro se je Oblak izenačil z vratarskimi velikani Ricardom Zamoro, po katerem trofeja nosi ime, Luisom Miguelom Arconado, Gregoriem Blascom, Josejem Vicentejem Trainom, Salvadorjem Sadurnijem in Carlosom Ablanedom. Pred njim so le še Juan Acuna in Santiago Canizares s po štirimi ter Victor Valdes in Antoni Ramallets s po petimi lovorikami.

Tri zamore po vrsti sta pred Gorenjcem prejela le Arconada (med sezonama 1979/80 in 1981/82) in Valdes (od 2007/08 do 2011/12).

Po izboru Marce je sicer minulo sezono la lige enako kot lani najbolj zaznamoval prvi zvezdnik Barcelone Lionel Messi, ki se je priznanja Alfreda di Stefana za najboljšega nogometaša sezone razveselil že šestič v zadnjem desetletju. Štirikrat je to lovoriko prejel zdajšnji napadalec torinskega Juventusa Cristiano Ronaldo. Messi je prejel tudi nagrado pichichi za najučinkovitejšega igralca sezone, v 36 ligaških obračunih je namreč prispeval 34 golov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine