3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Italijani so imeli več sreče

Piše: Samo Vidovič

V prvem polfinalu evropskega nogometnega prvenstva sta se v Londonu pomerili Španija in Italija. 

Obe moštvi sta od začetka igrali ofenzivno, brez preveč kalkulacij. Španci so v 12 minuti prvi prišli do priložnosti, a je Oyarzabal slabo sprejel žogo, ko je bil pred njim le še vratar Donnarumma. Na drugi strani je v 21 minuti španski vratar Simon neprevidno stekel iz svojih vrat, Barella je imel prazen gol, a je okleval in prišel v blok španskih branilcev.

V 25 minuti prvi nevaren strel na tekmi, Olmo je z desetih metrov dobro streljal, Donnarumma še boljše obranil.

V nadaljevanju polčasa so bili Španci boljši. Bolje so kombinirali, hitreje so prihajali pred italijanski gol. Vseeno si večje priložnosti do konca polčasa niso priigrali.

Italijani so bili prvič na tem prvenstvu v podrejenem položaju. Manjkala je tista agresivna, kombinatorna igra in preigravanja posameznikov pred nasprotnikovimi vrati. Šele v 45 minuti so odigrali prvo pravo akcijo, Insigne in Palmieri sta izigrala špansko obrambo, Palmieri je z leve strani zadel prečko. To je bil tudi njihov edini strel na gol v tem delu igre, kar pove vse o njihovi igri.

Tudi v drugem polčasu so prvi zapretili Španci,  v 52 minuti je čez gol streljal Busquets. Že naslednjo minuto lepa akcija Italijanov, strel Chiese z desne strani je Simon obranil.

V 60 minuti so Italijani po hitrem protinapadu povedli. Insigneja so španski branilci še uspeli zaustaviti, do žoge pa je prišel Chiesa in z izredno natančnim diagonalnim strelom z desetih metrov premagal Simona.

Španci so takoj po golu napadli z vsemi silami, Italijani so se pomaknili v klasični bunker.

Oyarzabal je imel v 65 minuti lepo priložnost,  a je z glavo slabo zadel žogo in streljal mimo. Podobno tudi Olmo malo kasneje.

V 68 minuti kombinacija Chiesa-Berardi, Simon je bil na mestu.

V 80 minuti izenačenje, izvrstna kombinacija Morate in Olma, ki sta z dvojno podajo izigrala celotno italijansko obrambo. Morata je prišel sam pred Donnarummo in ga zanesljivo premagal.

Do konca je ostalo pri 1:1. Španci so že tretjo tekmo zapored igrali podaljške. Kljub temu so bili boljši, zgledali so bolj sveži od Italijanov.

Prvi podaljšek ni prinesel spremembe rezultata. Nekajkrat je bilo vroče v italijanskem kazenskem prostoru, ni pa bilo pravega zaključka.

V drugem podaljšku so se tudi Italijani nekoliko prebudili, zapretili španskim vratom. Zadetka pa tudi v tem podaljšku nismo videli, odločile so enajstmetrovke. Tu so bili Italijani natančnejši in zmagali s skupnim rezultatom 5:3.

Italija je danes odigrala svojo najslabšo tekmo na tem prvenstvu. Večji del tekme so bili Italijani v podrejenem položaju. Le na momente so prikazali igro, ki jih je krasila do sedaj. Izvlekli so se pri enajstmetrovkah, tu so imeli boljše živce.

Španija je odigrala dobro tekmo, bila je agilnejša, imela je večjo posest žoge in strelov na gol. Uspela je vsiliti svoj slog igre, na koncu pa je Špancem zmanjkalo športne sreče, koncentracije pri izvajanju enajstmetrovk.

Drugi polfinale med Anglijo in Dansko bo na sporedu danes, finale pa v nedeljo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine