6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Islandci ob mundialskem debiju zdržali argentinske napade

Argentinska in islandska nogometna reprezentanca sta se v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Moskvi razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). Druga tekme skupine D bo danes ob 21. uri v Kaliningradu, kjer se bosta pomerili Hrvaška in Nigerija.

* Stadion Spartaka, gledalcev: 41.190, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska).

* Strelca: 1:0 Aguero (19.), 1:1 Finnbogason (23.).
* Argentina: Caballero, Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico, Biglia (od 54. Banega), Mascherano, Meza (od 84. Higuain), Messi, di Maria (od 75. Pavon), Aguero.
* Islandija: Halldorsson, Magnusson, Arnason, R. Sigurdsson, Savarsson, Hallfredsson, Gunnarsson (od 76. Skulason), Gudmundsson (od 63. Schram), Bjarnason, G. Sigurdsson, Finnbogason (od 89. Sigurdarson).
* Rumeni kartoni: /.
* Rdeči karton: /.

Islandija je na svoji uvodni tekmi na svetovnih prvenstvih prišla do točke proti enim od favoritov za končni uspeh, Argentincem z Lionelom Messijem, ki je poskušal veliko, a neuspešno. Slednji so prevladovali v številu strelov (25:9, 7:3 v okvir vrat), v posesti žoge (73:27 odstotkov), številu podaj, natančnosti podaj in še nekaterih elementih nogometne igre, a v najpomembnejšem sta bili ekipi izenačeni na 1:1.

Dvakratni svetovni prvaki so večino časa preživeli na polovici Islandcev, ki pa so se v velikem številu in organizirano branili ter zdržali vse nalete Južnoameričanov, ki so med drugim zapravili tudi najstrožjo kazen.

Nogometaši Argentine so pričakovano imeli pobudo v prvem polčasu in v osmi minuti je Nicolas Tagliafico z glavo le za malo zgrešil cilj. V 17. minuti je prvič na tekmi streljal Lionel Messi, a je islandski vratar posredoval brez večjih težav, dve minuti pozneje pa so “gavči” povedli, potem ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Sergio Aguero in zadel pod prečko z 12 metrov.

Islandci niso prav veliko silili v napad, a so imeli v deseti minuti lepo priložnost za vodstvo, toda Birkir Bjarnason je s približno enajstih metrov zgrešil cilj. Izenačili pa so v 23. minuti, ko je zmedeno argentinsko obrambo, ta je po mnenju mnogih šibki del argentinske izbrane vrste, kaznoval Alfred Finnbogason, ko je v mrežo pospravil slabo odbito žogo Willyja Caballera. Finnbogason je dosegel prvi islandski gol na svetovnih prvenstvih.

Po umirjenem začetku drugega dela in novi prevladi Argentincev so slednji v 64. minuti imeli na voljo najstrožjo kazen po prekršku Hordurja Magnussona, z bele točke je streljal Messi, a je Hannes Halldorsson njegov poskus obranil. Malce pozneje je bil Messi nenatančen še s prostega strela z dobrih 20 metrov.

V 71. minuti je poskusil Ever Banega s približno 20 metrov, a ni povzročil nobenih težav islandskemu čuvaju mreže. Deset minut zatem je z 20 metrov spet sprožil Messi, a je le za nekaj centimetrov zgrešil cilj. V 88. minuti je od daleč meril še Javier Mascherano, a tudi on neuspešno. Mascherano je sicer že 144. nastopil za Argentino in s tem prehitel dosedanjega rekorderja Javierja Zanettija.

Že v sodniškem dodatku je v kazenskem prostoru znova streljal Messi, a z desnico žogo poslal čez gol, tako da so se Islandci lahko veselili velike točke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine