16.3 C
Ljubljana
torek, 14 maja, 2024

Ilka Štuhec z novo uvrstitvijo v top 10 dobila smukaško potrditev

Ilka Štuhec je drugi smuk sezone 2020/21 svetovnega pokala alpskih smučark v Val d’Iseru znova končala v najhitrejši deseterici. Četrtemu mestu s petkovega smuka je danes dodala uvrstitev na sedmo mesto. Osmo zmago v svetovnem pokalu, peto smukaško, je vpisala Italijanka Sofia Goggia, ki je bila v petek druga.

Tekmovalke so šle na progo z manjšim cmokom v grlu po petkovih številnih odstopih in padcih. A danes niso imele večjih težav na progi, ki je nekaterim dan prej delala nepremostljive preglavice.

Pred nastopom Štuhčeve so bile na vrhu tekmovalke, ki so bile, sicer v nekoliko drugačnem sosledju, najhitrejše tudi na petkovem smuku.

Olimpijska smukaška svetovna prvakinja ter lastnica smukaškega malega smukaškega kristalnega globusa, Italijanka Goggia in Švicarka Corinne Suter (+0,24), ter na tretjem mestu Američanka Breezy Johnson (+0,27).

In takšen vrstni red je ostal tudi po nastopu slovenske smukaške šampionke. Goggia je zmagala pred zmagovalko petkovega smuka Suterjevo, Johnsonova pa je tudi drugi smuk sezone končala na tretjem mestu.

“S sedmim mestom sem zadovoljna, a hkrati tudi ne, saj sem si zadala, da srednji del, kjer sem včeraj in potem tudi danes izgubila največ časa, odpeljem bolje. A se ni izšlo po načrtu. Glede na smučanje je super, glede na rezerve, ki jih še imam, pa bi lahko bilo bolje. Pogoji so bili super, podobni kot včeraj, mogoče je bilo na nekaterih delih malo nemirno. Tisti kritični zavoj, kjer je včeraj odstopilo veliko punc, so malenkost prestavili in malo zgladili. Generalno gledano je bil dober dan,” je povedala slovenska šampionka.

Goggia je kot tretja na startu visoko postavila hitrostno letvico, zlasti je bila hitra v srednjem in spodnjem delu, kjer je ostale tekmovalke niso dohajale. Njen končni čas (1:44,70) je bil še nekoliko nedosegljiv tudi za najboljšo slovensko predstavnico na hitrih progah zadnjih nekaj sezon.

Štuhčeva, ki je tokrat šla na progo s številko 19, je bila izjemna v zgornjem delu (-0,35; -0,88; -0,23), a je v spodnji polovici proge izgubila nekaj hitrosti in s tem tudi boj za prve stopničke sezone (+0,34; +0,77). V cilj je prišla z zaostankom 75 stotink za Goggio in 48 stotink za tretjim mestom.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja Štuhčeva je tekmi končala z dvema uvrstitvama v najhitrejšo deseterico in dokazala, da je znova med najboljšimi na svetu.

Je pa še nekoliko oddaljena od forme, ki jo je krasila v najboljših sezonah. Smuk v Val d’Iseru je že dobila pred štirimi leti.

Proga je zahtevna, v petek je bilo veliko menjavanja sence in svetlobe, kar je z odstopi in padci na grd način prvi dan tekmovanj v Savojskih Alpah izkusilo nekaj tekmovalk.

Ravno po nastopu Štuhčeve je s številko 11 grdo padla Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je prebila zaščitno mrežo in se ujela v prostoru med dvema varovalnima ograjama. Reševalci so ji morali pomagati iz mrež, po polurni prekinitvi so jo v ciljno areno prepeljali z reševalnimi sanmi. Schmidhoferjeva je sezono s strganimi kolenskimi vezmi že predčasno končala.

Tekmovalni konec tedna v Val d’Iseru se bo sklenil v nedeljo s prvim ženskim superveleslalomom sezone, na katerem bo novo vrhunsko uvrstitev lovila tudi Štuhčeva, potem ko sta odpadli obe preizkušnji te discipline v začetku decembra v St. Moritzu.

Na startu drugega smuka s številko 50 je bila tudi Maruša Ferk, ki pa ni bila del najhitrejše trideseterice, ki osvoji točke za svetovni pokal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine