2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ilka Štuhec z najhitrejšim zadnjim odsekom tik pod stopničkami

Piše: C. R., STA

Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie (1:32,36) je zmagovalka prvega ženskega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem po 20 letih. Zelo dobro se je na progi znašla edina slovenska smučarka Ilka Štuhec (+0,61), ki je z najhitrejšo vožnjo med vsemi na zadnjem odseku skočila tik pod stopničke, na četrto mesto.

Štiriindvajsetletna Vickhoff Lie je izkoristila poznavanje domačega terena za premierno zmago in tretje stopničke v svetovnem pokalu. Postala je tudi prva Norvežanka, ki se lahko ponaša z zmago na ženskih smukih.

Da je lahko zelo visoko, je januarja dokazala na smuku v Cortini d’Ampezzo, ko je bila od Norvežanke hitrejša le Štuhec. Na svetovnem prvenstvu v Meribelu si je bron na superveleslalomu razdelila z Avstrijko Cornelio Hütter.

Drugo mesto je osvojila Italijanka Sofia Goggia (+0,29), boj za tretje mesto je pripadlo Švicarki Corinne Suter, ki je za zmagovalko zaostala 41 stotink sekunde. Štuhec je svojo četrto uvrstitev na oder za zmagovalke v tej sezoni zgrešila za zgolj dve desetinki sekunde.

Na današnji tekmi se je še pred finalnim smukom v Soldeuu razpletel tudi boj za posebni smukaški seštevek.

Goggia je z drugim mestom potrdila svoj še četrti smukaški mali kristalni globus. Štuhec bo sezono končala kot druga najboljša smukačica sezone. Na osmih smukih je zbrala 451 točk, 209 točk manj kot Goggie. Italijanka Irena Curtoni (308) na tretjem mestu ne more ogroziti srebra, ki bo v Andori pripadlo Štuhec.

Goggia je bila na stopničkah na sedmih od osmih smukov za svetovni pokal v tej sezoni. Na kar petih je zmagala, na še dveh je bila druga.

Italijanki je ves čas za vrat dihala najboljša slovenska smukačica, ki je bila ob zmagi še dvakrat druga. A je bila Italijanka skozi celotno sezono preveč stalna, da bi lahko Mariborčanka posegla po svojem drugem smukaškem globusu.

Letošnja sezona, v kateri je nastopila z novimi smučmi in spremembami v ekipi, je bila druga najboljša za Štuhec. Več točk, 1325, je zbrala le v sezoni 2016/2017. Trenutno je pri 487 točkah.

Sedem tekem pred koncem sezone pa se je razpletel tudi boj za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark. Američanka Mikaela Shiffrin, ki je današnjo tekmo končala na petem mestu, je potrdila svoj peti veliki kristalni globus, drugega po vrsti. Izzivalke niti teoretično ne morejo več ogroziti prevlade ameriške šampionke.

Le Avstrijka Annemarie Moser-Pröll je v karieri osvojila več skupnih zmag, in sicer šest.

Shiffrin je na 31 tekmah zbrala 1792 točk. Švicarka Lara Gut-Behrami (997) pa na drugem mestu zaostaja 795 točk. Če ne bo odpovedi, je do konca sezone na sedmih tekmah na voljo le še največ 700 točk.

Shiffrin si je že pred tem zagotovila sedmi slalomski mali globus, zelo dobro ji kaže tudi v boju za veleslalomski seštevek, ko pred Gut-Behrami vodi s prednostjo 118 točk.

Na norveškem prizorišču bodo v nedeljo izpeljali še en superveleslalom. Štuhec je petkov superveleslalom končala na 35. mestu. Zmagala je Hütter, ki je danes odstopila. Pred finalom sezone alpske smučarke čakata le še veleslalom in slalom konec prihodnjega tedna v Areju na Švedskem.

Shiffrin lovi še en mejnik. Ženskega po številu zmag v svetovnem pokalu je že presegla, trenutno njen števec zmag kaže številko 85. Od izenačenja absolutnega rekorda (86) Šveda Ingemarja Stenmarka jo loči le še ena zmaga.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine