12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Ilka Štuhec po dveh letih na startu smuka v Cortini d’Ampezzo

Na sporedu svetovnega pokala alpskih smučark je po enem mesecu znova smuk. Karavana je v Cortini d’Ampezzo v italijanskih Dolomitih, kjer smučarke čaka razburljiv vikend s tremi tekmami. Ilka Štuhec je po dveh letih spet na prizorišču Olympia delle Tofane, kjer je januarja 2017 zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku.

S petimi osvojenimi zmagami najuspešnejša slovenska smukačica v kraljevski disciplini je 18. in 19. decembra v Val Gardeni znova pokazala, zakaj je v sezoni 2016/17 postala svetovna smukaška prvakinja in osvojila mali kristalni globus v tej disciplini.

Na moški progi Saslong je Štuhčeva pometla s konkurenco tako na smuku kot tudi na superveleslalomu ter se je kot prva po norveškem asu Akslu Lundu Svindalu veselila dvojčka zmag v Val Gardeni.

Tekmovalni premor po velikem zmagoslavju je bil dolg en mesec, saj se je vmešala narava, zaradi preveč snega je po novem letu odpadlo tekmovanje v St. Antonu. V Cortini bosta tako dva smuka in še superveleslalom, na vseh treh tekmah je prva favoritinja Štuhčeva, kar jih priznavajo tudi konkurentke.

Na četrtkovem preizkusu proge pred petim ženskim smukom sezone, tekmovalke so opravile dva treninga enega za drugim, je bila Štuhčeva v ospredju z devetim in tretjim časom. Na smuku, ki se bo začel opoldne, bo nosila startno številko tri.

“Nisem bila popolnoma zadovoljna z mojima vožnjama, ampak saj je šlo samo za trening. Proga je sicer prava lepotica, ob progi je še bilo opaziti nekaj neutrjenega snega, a imam dober občutek in sem prepričana, da bo danes tukaj super tekma,” je dejala 28-letna Mariborčanka.

V sezoni pred poškodbo je že zmagala na treh smukih v nizu, ko je po dvojčku v Lake Louisu dobila tudi smukaško preizkušnjo v Val d’Iseru.

Štuhčeva ima na svojem seznamu devet zmag, od tega pet smukaških, s čimer je med še aktivnimi smučarkami, tekmicami v svetovnem pokalu, tretja najboljša, od Slovenke sta uspešnejši le Švicarka Lara Gut-Behrami s sedmimi smukaškimi zmagami in povratnica po poškodbi Američanka Lindsey Vonn (43). Obe bosta danes na startu. Vonnova bo v Cortini, kjer je doslej osvojila ducat zmag in zbrala 20 uvrstitev na stopničke, prvič tekmovala v tej zimi.

V švicarskem Wengnu pa se bo danes začelo 89. tekmovanja za pokal Lauberhorn s prvo moško alpsko kombinacijo v sezoni. Tekma za svetovni pokal se bo začela s slalomom ob 10.30 na progi Männlichen, na startu katerega bo tudi šest Slovencev: Klemen Kosi, Martin Čater, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Tilen Debelak. Druga vožnja s smukom na skrajšani progi Lauberhorn bo ob 14. uri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine