5.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Ilka Štuhec: »Naslova iz St. Moritza mi nihče ne more vzeti. Tistega ne branim. Napadam novega.«

Slovenski reprezentanti v alpskem smučanju in trenutno najvišje uvrščena slovenska smučarka Ilka Štuhec so na novinarski konferenci v Celju predstavili načrte v zaključnem delu sezone. Pred odhodom na svetovno prvenstvo v Aareju tekmovalke čakata tekmi svetovnega pokala v Mariboru, moške pa preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu.

 

Slovensko smukaško ekipo, ki trenira pod okriljem Petra Pena in jo sestavljajo Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline, Klemen Kosi, že v četrtek čaka prvi smukaški trening na progi Kandahar, na kateri je v nedeljo Ilka Štuhec osvojila peto mesto.

Smukače v soboto čaka smuk, ki bo generalka za smukaško preizkušnjo za naslov svetovnega prvaka v Aareju, v nedeljo bo sledil še zadnji moški veleslalom pred svetovnim prvenstvom, na katerem bosta nastopila Štefan Hadalin in Žan Kranjec, ki je v torek na slalomu pod žarometi z visoko startno številko skočil na končno 11. mesto, Hadalin pa v finalnem tveganju potegnil krajšo in odstopil.

Najbolj rezultatsko in tekmovalno vroča tekmovalka ta hip Ilka Štuhec se bo pred odhodom na Švedsko ustavila še pod domačim Pohorjem in v petek pred domačimi navijači tekmovala na veleslalomu za Zlato lisico, kjer je bila pred dvema letoma deseta v slalomu in 14. v veleslalomu za končno peto mesto v pohorski kombinaciji.

Pred tremi leti je Boštjan Kline v Garmischu prišel do enega svojih največjih uspehov, ko je s startno številko 3 prevzel vodstvo in ga ni izpustil iz rok do nastopa Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja s številko 30. Norvežan je bil prvi, Kline drugi.

Hkrati je takrat v Mariboru na veleslalomu za Zlato lisico Ana Drev navdušila domače navijače z drugim mestom, kar so bile njene prve lisičkine stopničke.

Če bi obveljal tudi tokrat takšen razplet, ne bi bilo nič narobe. A je Drevova po poškodbi kolena predčasno že končala sezono, Kline pa v tej sezoni na smukih še ni našel rešitve za izhod iz rezultatske vrzeli.

Kline se je srečanju z novinarji odpovedal, ker sta s trenerjem Penom odšla na trening, Klemen Kosi pa je zbolel in je njegov nastop v Garmischu pod vprašajem.

Vodja slovenske smučarske stroke Miha Verdnik o načrtih ni pretirano ovinkaril: “Načrt ni zapleten. Želimo si čim bolje nastopati in da bodo vsi tekmovalci pokazali svoje najboljše vožnje in smučali tako, kot znajo.”

Aktualna smukaška prvakinja Ilka Štuhec na svetovnem prvenstvu v Aareju ne želi braniti naslova, ampak napadati novega: “Naslova iz St. Moritza mi nihče ne more vzeti. Tistega ne branim. Napadam novega. Bom poskusila misli usmeriti v to, da gre za zgolj še eno ‘tekmo’ in se s tem čim manj obremenjevati. Pa bo, kar bo.”

O smukaški progi v Aareju, ki si jo je ogledovala že lani, ko je bil na prizorišču SP finale sezone svetovnega pokala 2017/18, pa je dejala: “Lani mi je bila kar malce strašljiva, ker sem v času finala sezone komaj začela pošteno smučati in malo izgubiš občutek za strmino, za trše podlage, za hitrost in vse skupaj. Na splošno zgleda proga čudovito in v ponedeljek, ko bom znova tam, bo definitivno bolje, kot je bilo lani.”

Pred Aarejem jo čaka še domači veleslalom na pohorski lisici, na terenu, ki ga je presmučala največkrat v življenju: “Doma tekmovati je itak vedno najlepše, sploh, če je to v Mariboru, na mojem dvorišču skoraj, je pa to še toliko boljše. Ne glede na vse vremenske pogoje, ki malo nihajo v zadnjem času, je proga odlično pripravljena. Prepričana sem, da bo super dan, z obilo navijanja, in verjamem, da se bomo vse zelo potrudile, da zadovoljimo svoje apetite in tudi publike.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine