11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ilka Štuhec je sezono odprla s četrtim mestom

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je sezono 2020/21 svetovnega pokala odprla s četrtim mestom na današnjem smuku v Val d’Iseru. Prve stopničke v sezoni je zgrešila za 45 stotink sekunde.

Najboljša slovenska smukačica se je na progo podala s številko 10 in ob prihodu v cilj dosegla tretji čas. Za zmagovalko Švicarko Corinne Suter, ki je z 1:44,62 postavila najhitrejši čas, je zaostala 65 stotink sekunde. Na drugo mesto se je zavihtela Italijanka Sofia Goggia, ki je za najhitrejšo zaostala zgolj 11 stotink sekunde.

Šestindvajsetletna Suterjeva je osvojila tretjo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je januarja in nato februarja zmagala na smuku v Altenmarkt-Zauchenseeju in na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu. V lanski sezoni je v obeh hitrostnih disciplinah osvojila mali kristalni krogli.

Mariborčanko je prehitela še Američanka s številko 18 Breezy Johnson (+0,20), ki je Slovenko potisnila z odra za zmagovalke.

“Prvi smuk je za mano. Moram reči, da glede na to, kaj vse se je dogajalo, sem vesela, da sem živa. Z vožnjo sem zelo zadovoljna, saj sem nadgradila tisto, kar sem si včeraj zadala. Rezerve so seveda tudi še, kar me veseli, saj imam jutri še eno priložnost. Želim pa si, da puncam, ki tako ali drugače končajo ob progi, ni kaj hujšega,” je po svojem nastopu dejala Štuhčeva.

Na tekmi je nastopila tudi Maruša Ferk, ki je s startno številko 52 zasedla 28. mesto (+2,44), kar so njene prve smukaške točke v svetovnem pokalu v treh letih in devetih mesecih.

Štuhčeva, dvakratna svetovna prvakinja v tej disciplini, je nastopila na svoji prvi tekmi po natanko 294 dneh. Na odru za zmagovalke v svetovnem pokalu je bila zadnjič januarja lani v Cortini d’Ampezzo, ko je bila druga in tretja na smukih v Cortini d’Ampezzo, kjer bo februarja svetovno prvenstvo.

V Val d’Iseru pa je že v nedeljo za spektakularen začetek sezone v moškemu smuku poskrbel Martin Čater, ki je s startno številko 41 pokoril vso konkurenco ter osvojil krstno zmago in krstne stopničke v svetovnem pokalu.

Pred njim je bila Štuhčeva pred štirimi leti v Val d’Iseru prva Slovenka najhitrejša tako na smuku kot v alpski kombinaciji. Lani so organizatorji to postojanko morali odpovedati zaradi obilnega sneženja.

Današnjo tekmo so za približno pol ure prekinili po grozljivem padcu avstrijske smučarke Nicole Schmidhofer, ki je prebila zaščitne ograje in so jo morali v ciljno areno pripeljati z reševalnimi sanmi.

Svetovna prvakinja v superveleslalomu iz St. Moritza (2017) je šla na progo za Štuhčevo s številko 11. Enaintridesetletna smučarka je pri hitrosti 115 km/h prebila zaščitno ograjo. S smučmi je prerezala mreže in v gozdu ostala skrita pred kamerami.

Reševanje je potekalo nekaj časa. Tekmovalko so odpeljali v bolnišnico, o njenem zdravstvenem stanju je avstrijska televizija poročala le, da je tekmovalka pri zavesti. Na istem mestu je padla tudi Italijanka Federica Brignone, ki pa je lahko samostojno vstala in prečkala ciljno črto. Na tem odseku proge sta padli tudi Švicarka Joana Hählen in Američanka Alice McKennis, odsek je še zlasti zahrbten in nevaren zaradi igre svetlobe in sence.

Sezona v hitrih disciplinah za ženske bi se morala začeti že s superveleslalomoma v St. Moritzu, ki pa sta odpadla zaradi slabega vremena.

V soboto bo v Val d’Iseru še en smuk, v nedeljo pa superveleslalom.

Moški so v Val Gardeni, kjer je na sporedu superveleslalom s štirimi Slovenci na startu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine