7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ilka Štuhec 12. na smuku Crans Montani, zmagala Švicarka Lara Gut Behrami; v soboto bo tam še en smuk

Mariborčanka Ilka Štuhec je bila 12. na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani, s katerim so nadomestili odpadlo tekmo iz Sočija. Zmagala je Švicarka Lara Gut Behrami, Štuhčeva je za njo zaostala 1,47 sekunde. Druga je bila druga Švicarka Corinne Suter z osmimi desetinkami zaostanka, tretja pa Avstrijka Stephanie Venier (+0,92).

Štuhčeva, edina Slovenka ta čas v hitrih disciplinah, je pred letom dni prav v tem švicarskem zimskošportnem središču padla in je zaradi poškodbe kolena potem izgubila zaključek lanske sezone. Na žrebanju je izbrala številko 13 in ne bistveno nižje, saj je tudi na edinem treningu v četrtek okrog številke 10 postajala proga v srednjem, ravninskem delu, hitrejša. Na treningu je s številko tri dosegla deveti čas.

Osmi smuk sezone je odprla Italijanka Federica Brignone, takoj za njo pa se je po progi spustila Slovakinja Petra Vlhova, ki je bila vse do nastopa Venierjeve druga, pa jo je omenjena smučarka potisnila na tretje mesto. Na čelu je bila Suterjeva.

Devetindvajsetletna Štuhčeva je sicer začela s 24 stotinkami zaostanka na prvem merjenju, potem pa je presegla pol sekunde in tudi 70 stotink. Napake v zgornjem delu so bile preštevilne, da bi bila lahko na koncu bolje uvrščena, četudi je v cilju za tedaj vodilno zaostala za 67 stotink. Razlike so bile namreč po prvi trojici na koncu zelo majhne, med petim mestom in 12. Štuhčeve je bilo zgolj 21 stotink razlike, zmagovalni oder pa je članica Branika zgrešila za 55 stotink.

“Današnji nastop je bil soliden, ne pa vrhunski, saj je bilo napak preveč. Uvrstitev? Ob tako majhnih razlikah, od šestega mesta me je ločilo 14 stotink, me je seveda to takoj po tekmi malce ‘grizlo’. Ampak tako je, vsaka stotinka šteje in za višjo uvrstitev bo pač potrebno smučati z manj napakami in hitreje,” je po koncu današnjega smuka razmišljala Štuhčeva, ki se že veseli jutrišnje preizkušnje. “Želim si odpraviti napake in pa uživati v smučanju v tem čudovitem vremenu,” pravi 29-letnica.

Brignonejevo je prehitela šele 18. po vrsti, Lara Gut-Behrami, ki ji je uspela vrhunska vožnja in je krepko presegla tekmice za prvo zmago po dveh letih in mesecu dni, skupno 25. v pokalu.

Dobitnica velikega kristalnega globusa leta 2016 in četrta v skupnem seštevku 2017 v naslednjih dveh zimah ni bila več med deseterico skupno (12. in 21.), tudi to sezono pa je bila 28-letnica pred tem nastopom zunaj deseterice na 11. mestu. Sedaj je napredovala na deveto.

V skupnem seštevku vodilne Američanke Mikaele Shiffrin po tragični smrti očeta tudi v Švici ni bilo na startu in je njena letošnja nadaljnja sezona še vedno neznanka. Vse bolj vsestranska smučarka Vlhova je bila tokrat četrta s prvim zaostankom prek sekunde (+1,08) in je skupno tretja, 104 točke za Shiffrinovo, za katero 77 točk zaostaja Brignonejeva, ki je smuk končala kot sedma.

Nekoliko spremenjena proga glede na lansko je tudi tokrat terjala davek, grdo je padla Avstrijka Elisabeth Reisinger, skupno zmagovalka evropskega pokala prejšnje sezone, ki so jo morali med kriki zaradi bolečin izvleči iz zaščitnih mrež in so jo v bolnišnico odpeljali s helikopterjem.

V soboto bo v Crans Montani še drugi smuk.

Zadnje novice

Sorodne vsebine