8 C
Ljubljana
torek, 19 marca, 2024

Hrvati niso bili kos Angležem, Avstrijci in Nizozemci pričakovano zmagali

Piše: Samo Vidovič

Na Wembleyu sta se v prvi tekmi skupine D srečali Anglija in Hrvaška. 

Prvi so zapretili Angleži, Foden je v 6 minuti po lepem diagonalnim strelu zadel vratnico. Tri minute kasneje je Livaković obranil nevaren strel Phillipsa s 16 metrov.

Angleži so v prvih dvajsetih minutah popolnoma prevladovali na igrišču. Hrvati so zelo težko prihajali na nasprotno polovico.

V drugem delu prvega polčasa pa so uspeli zaustaviti nalete Angležev, umiriti igro oziroma znižati tempo tekme.  V 27 minuti smo videli njihovo prvo resnejšo akcijo, ki jo je Perišić slabo zaključil. Do konca polčasa nismo videli konkretnejših akcij za zadetek.

Angleži so povedli v 56 minuti. Phillips je podal globinsko žogo Sterlingu, ta je izkoristil luknjo v osrčju hrvaške obrambe in rutinirano premagal Livakovića.

Kane bi pet minut kasneje lahko povišal vodstvo, vendar je s petih metrov zgrešil.

Rebić je imel v 65 minuti priložnost na nasprotni strani, a je preslabo zadel žogo in zgrešil vrata Pickdorfa. Tudi Sterling je bil v 74 minuti nenatančen.

Zmaga Anglije z 1:0 je zaslužena. Z igro Angleži niso briljirali, bili pa so boljši za ta gol.

Hrvaški se igra “ubijanja” tempa ni izplačala. Sicer so uspeli umiriti angleške nalete iz začetka tekme, a so v fazi napada naredili premalo. V naslednji tekmi bodo morali igrati ambiciozneje.

V Bukarešti sta igrali Avstrija in Severna Makedonija. Po dinamičnem začetku obeh ekip so Avstrijci v 18 minuti povedli. Lainer je izkoristil diagonalno podajo Sabitzerja z leve strani in zadel daljši kot vratarja Dimitrijevskega. V 22 minuti spet lepa podaja Sabitzerja, Kalajdžić je streljal točno v vratarja.

V 28 minuti je Pandev izenačil. Po napaki najprej pri izbijanju žoge avstrijskih branilcev ter nato vratarja Bachmanna mu ni bilo težko zadeti prazne mreže.

V drugem polčasu so prvi zapretili Makedonci. Tokrat je Bachmann z iztekanjem rešil nevarno situacijo pred Nikolovom. V naslednji minuti se je na nasprotni strani s parado izkazal Dimitrievski. Avstrija je znova povedla v 78 minuti. Alaba je z leve strani odlično podal, Gregoritsch pa je pred Dimitrievskim zadel.

V 89 minuti je Arnautović postavil končni rezultat 3:1 za Avstrijo.

Zmaga Avstrije je zaslužena, čeprav so bili Makedonci blizu točke. Odločila sta potezi avstrijskega selektorja Fode, ki je Alabo z mesta centralnega branilca premestil bolj ofenzivno, na levi bok ter dobri menjavi, ki sta z goloma v končnici odločili tekmo. Makedonci si nimajo kaj očitati, bili so dostojen nasprotnik. Padli so v končnici tekme.

Zvečer sta se v drugi tekmi skupine C pomerili Nizozemska in Ukrajina.  Nizozemci so krenili silovito. Že v 2 minuti bi lahko zadel Depay, njegov strel je ukrajinski vratar Bushchan obranil. Še bolj se je Bushchan izkazal v 5 minuti,  ko je z bližine streljal Dumfries. Wijnaldum je minuto kasneje streljal čez gol.

V nadaljevanju je bilo manj priložnosti, Nizozemci, ki so še naprej diktirali tempo, so bili dokaj nespretni in nenatančni pred ukrajinskim golom. Ukrajina je v občasnih protinapadih poskušala ogroziti nizozemski gol, a tudi neuspešno. Najbližje zadetku v tem delu igre je bil v 39 minuti Wijnaldum, a se je spet izkazal Bushchan. Minuto kasneje pa je Dumfries s petih metrov streljal začetniško, mimo gola.

V 52 minuti smo končno videli zadetek. Po podaji s strani je Bushchan žogo odbil točno do Wijnalduma, ki ni imel težkega dela.

V 59 minuti je Weghorst z močnim strelom iz bližine zadel za 2:0.

Ko je že kazalo na zanesljivo zmago Nizozemcev, pa je v 75 minuti Jarmolenko z dvajsetih metrov mojstrsko zadel in tekma je bila spet odprta.

V 79 minuti je Yaremchuk po podaji Malinovskega s prostega strela z glavo izenačil rezultat.

V 85 minuti pa je končni rezultat 3:2 za Nizozemsko postavil Dumfries, ki je bil po podaji s strani najvišji v skoku.

Gledali smo odlično tekmo. Dominirali so Nizozemci, dobro so kombinirali in z izjemo nekaj “črnih” minut imeli vseskozi pobudo na igrišču. Ukrajina se je sicer dobro upirala, se vrnila “iz mrtvih”, a na koncu ni uspela zdržati zaključnega naleta tulipanov.

Po prvem krogu imata tako v skupini C Avstrija in Nizozemska po tri točke, Ukrajina in Severna Makedonija pa sta brez točk.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine