13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Hrvaška po 20 letih znova z zmago odprla mundial

Hrvaška nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Kaliningradu premagala Nigerijo z 2:0 (1:0). Na prvi tekmi skupine D sta se Argentina in Islandija v Moskvi razšli z 1:1 (1:1).

* Stadion Kaliningrad, gledalcev 32.000, sodniki: Ricci, De Carvalho in Van Gasse (vsi Brazilija).

* Strelca: 1:0 Etebo (32./avtogol), 2:0 Modrić (71./11 m).
* Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić (od 78. Kovačić), Kramarić (od 60. Brozović), Mandžukić (od 86. Pjaca).
* Nigerija: Uzoho, Abdullahi, Balogun, Troost-Ekong, Idowu, Etebo, Obi Mikel (od 88. Simy), Ndidi, Moses, Iwobi (od 62. Musa), Ighalo (od 73. Iheanacho).
* Rumeni kartoni: Rakitić, Brozović; Troost-Ekong.
* Rdeči karton: /.

Prvi medsebojni obračun Hrvaške in Nigerije je dobila prva in tako podaljšala niz porazov te afriške ekipe na uvodnih tekmah SP na štiri (od leta 2002). Hrvati so dvoboj dobili zasluženo, predvsem v prvem polčasu so bili boljši tekmec in povedli z avtogolom Oghenekara Eteba. V drugem polčasu so kljub odločnejši igri Nigerije le še oplemenitili svojo prvo zmago na ruskem mundialu.

Hrvati so nazadnje SP z zmago odprli leta 1998 v Franciji, ko so na koncu osvojili tretje mesto in s tem dosegli doslej največji uspeh hrvaškega nogometa. Takrat so uvodoma premagali Jamajko s 3:1.

Hrvati so bili v prvem polčasu konkretnejši tekmec, kot prvi pa je v 14. minuti zagrozil Ivan Perišić, ki je z roba kazenskega prostora meril le malenkost previsoko. Dve minuti zatem je od daleč streljal Andrej Kramarić, a je bil tudi on premalo natančen.

Izbranci Zlatka Dalića pa so povedli v 32. minuti. Po kotu z desne strani je pred vrati žoga po strelu z glavo Maria Mandžukića nesrečno zadela Oghenekara Eteba in končala za hrbtom mladega Francisa Uzoha. Hrvati so imeli novo priložnost v 39. minuti, ko je Kramarić z glavo žogo poslal malce čez prečko nigerijskih vrat.

V drugem polčasu je bil najprej Victor Moses premalo natančen, v 59. minuti je z glavo poskusil še Odion Ighalo, a Danijel Subašić v hrvaških vratih ni imel veliko dela.

V 70. minuti pa so Hrvati prišli do najstrožje kazni. To je zakrivil William Troost-Ekong, ki je po kotu pred vrati z obema rokama držal Mandžukića. Z bele točke je streljal Luka Modrić in z natančnim strelom zadel za 2:0.

V drugi minuti sodniškega dodatka je imel še eno priložnost za Hrvate Mateo Kovačić, ki je bil sam pred Uzohom, a se je ta izkazal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine