18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Hokejisti Olimpije s popolnim preobratom na sedmi tekmi in finalu do zmage v alpski ligi

Hokejisti SŽ Olimpije so v odločilni finalni tekmi alpske lige v nedeljo v gosteh premagali Pustertal iz Brunica s 3:1 (0:1, 0:0, 3:0) ter s skupnim izidom 4:3 v zmagah osvojili regionalno tekmovanje. Za Olimpijo sta zadela Žiga Svete (53.) ter dvakrat Miha Zajc (54. in 59.).

Ljubljančani so se kot prva slovenska ekipa uvrstili v finale regionalnega tekmovanja in v finalu nato tudi slavili ter tako postali tretji zmagovalec alpske lige po Rittnu 2017 in Asiagu 2018.

V sredo, ko so hokejisti Pustertala na peti finalni tekmi ob prednosti s 3:1 v zmagah v 50. minuti vodili z 2:0, je verjetno malokdo verjel, da bo štiri dni pozneje v isti dvorani veliko slavje ekipe v zeleno-belem. A slovenska ekipa je v finalu pripravila popoln preobrat, tako v skupnem seštevku, kjer je zaostanek 1:3 spremenila v slavje s 4:3, tako kot na današnji tekmi, kjer je Olimpija spet zaostajala, na koncu pa v le nekaj minutah vse obrnila na glavo.

A danes dolgo ni kazalo na to. Odločilna finalna tekma je bila po pričakovanjih trda, nervozna, pred domačimi navijači v nabito polni dvorani v Brunicu – gostje so imeli sicer tudi kakšnih sto navijačev – pa so bili hokejisti Pustretala boljši za en zadetek, ki ga je dosegel Armin Hofer že v prvi tretjini.

Pozneje sta bili ekipi dokaj izenačeni, nobeni pa ni uspelo spremeniti v prednost številnih “power-playev”. Na ljubljanski strani so morali tudi precej garati v obrambi, saj so si privoščili kar nekaj izključitev, je pa vratar Žan Us popravljal tudi kakšno napako v obrambi in tako obdržal upanje za preobrat. Blizu zadetku so bili gostje tik pred koncem druge tretjine, a vratar Keith Furlong ubranil poskus Marka Čepona, nato pa je prišla zadnja tretjina.

Ta del igre je v finalu Olimpiji dvakrat odnesel zmago, ko so slabo odigrali odločilnih 20 minut na prvih domačih tekmah v Tivoliju. A danes so poskrbeli za popoln preobrat. Podobno kot na prejšnji tekmi v Brunicu je ljubljanski udarec prišel slabih deset minut pred koncem. Tokrat je bil s strelom od daleč nevaren Žan Jezovšek, zadetek so nato sodniki pripisali Žigi Svetetu. A gol v mreži Pustertala je dal krila gostom, sad takšnega razmerja moči pa je bil nato še drugi zadetek. Le dobro minuto in pol po prvem je Miha Zajc z novo lepo akcijo matiral Furlonga in postavil temelje za zmago.

Gostitelje je zagrabila panika, morali so tvegati vse, igra brez vratarja že dve minuti pred koncem pa se je zanje končala slabo. Olimpija je prišla do ploščka, Zajc pa je z zadetkom na nebranjena vrata postavil piko na i. V zadnjih minutah pa so Ljubljančani znali ubraniti prednost dveh golov, tako da je lahko kapetan Aleš Mušič po koncu dolge in naporne sezone dvignil pokal za najboljšega v tem tekmovanju.

V končnici alpske lige je sicer le malo manjkalo, pa bi bil finale povsem slovenski, saj je Pustertal šele po petih tekmah v polfinalu premagal Sij Acroni Jesenice. Ljubljančani pa so na poti do finala najprej premagali Ritten, v polfinalu pa Lustenau.

V prejšnjih šestih tekmah finala so Južnotirolci dobili prvo, tretjo in četrto tekmo (3:0, 6:4 in 4:3 po podaljšku), SŽ Olimpija pa drugo, peto, šesto in sedmo (7:2, 3:2 po podaljšku, 6:2 in 3:1).

Zadnje novice

Sorodne vsebine