4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Gajser nepremagan že na peti zaporedni dirki

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva razreda MXGP v nemškem Teutschenthalu. Slavil je prepričljivo, z zmagama v obeh vožnjah, in je po deseti preizkušnji sezone še povečal naskok v skupnem seštevku. Na drugem in tretjem mestu sta dirko končala Švicar Arnaud Tonus in Francoz Gautier Paulin.

Za Gajserja je današnja zmaga peta zaporedna (po Portugalski, Franciji, Rusiji in Latviji) ter skupno šesta v tej sezoni, v kateri je dobil tudi preizkušnji v italijanskem Trentinu.

Na današnji dirki nista nastopila dolgo vodilni v SP Italijan Antonio Cairoli, ki pa je že pred prejšnjo dirko v Latviji rdečo startno številko najboljšega v SP moral prepustiti Gajserju, ter aktualni prvak Nizozemec Jeffrey Herlings. Oba sta se na zadnji dirki v Latviji poškodovala, Nizozemec ima znova težave z gležnjem desne noge, Italijan pa si je izpahnil ramo.

Brez dveh zelo močnih tekmecev je imel Gajser priložnost, da še poveča naskok v SP; Herlings sicer zaradi dolge odsotnosti po poškodbi letos ne more računati na visoko skupno uvrstitev. Slovenski dirkač jo je imenitno izkoristil. Ves konec tedna je naredil praktično le eno napako, v tretjem krogu prve vožnje, ki pa ni bila usodna za razplet dirke.

Že v soboto je z zmago v kvalifikacijah nakazal, da ga zanimajo samo najvišja mesta. Danes je v prvi vožnji tudi najbolje začel in vodil, potem pa v enem od zavojev na izjemno trdi progi padel. A se je hitro pobral, še pravočasno zaprl tudi Švicarja Jeremyja Seewerja, ki se je skušal zmuzniti mimo, ter ostal v vodstvu do konca. Za njim sta se zvrstila Tonus in Seewer.

“Dobro sem startal, šlo mi je odlično, potem pa sem padel. Proga je izjemno trda in nekoliko sem se uštel pri liniji. A po tem na srečo ni bilo nobenih težav več in sem zelo zadovoljen,” je Gajser pospremil prvo vožnjo.

Druga je bila zelo podobna, le brez težav. Odličen start je spremenil v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Prvo je dobi z dobrimi petimi sekundami naskoka, drugo s sedmimi. V tej se mu je najbolj približal Latvijec Pauls Jonass, tretji je bil Tonus.

“Zelo sem zadovoljen. Vesel sem, da mi je uspelo spet dobro startati. Presrečen sem, komaj čakam na naslednjo dirko v Indoneziji,” je novo zmago pospremil Gajser.

Slovenski dirkač je tako po dobri polovici sezone (današnja dirka je bila deseta, do konca jih je še osem) že postavil temelje za naslov prvaka. S 50 nemškimi točkami je še povečal naskok v SP. Zdaj ima 441 točk, Cairoli ostaja pri 358, tretji pa je Seewer z 289.

Na nemški dirki je nastopil tudi Klemen Gerčar, ki pa je tudi tokrat ostal brez točk; prvo vožnjo je končal na 22. mestu, drugo pa na 28., skupno je bil 29.

V šibkejšem razredu MX2 je nekaj točk dobil Jan Pancar; v drugi vožnji je bil 18., v prvi na 22. mestu, tudi skupno pa je bil na koncu 22. Slavil je Španec Jorge Prado pred Francozoma Tomom Viallejem in Mathysom Boisramejem.

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna v indonezijskem Palembangu, sledila pa bo še ena dirka v tej državi, čez tri tedne v Semarangu.

* Izidi:
* MXGP:
– 1. vožnja:
1. Tim Gajser (Slo), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Jeremy Seewer (Švi) … 22. Klemen Gerčar (Slo);
– 2. vožnja:
1. Tim Gajser (Slo), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Arnaud Tonus (Švi) … 28. Klemen Gerčar (Slo);
– dirka skupno:
1. Tim Gajser (Slo) 50, 2. Arnaud Tonus (Švi) 42, 3. Gautier Paulin (Fra) 34 … 29. Klemen Gerčar (Slo) 0;
– SP skupno (10):
1. Tim Gajser (Slo) 441, 2. Antonio Cairoli (Ita) 358, 3. Jeremy Seewer (Švi) 289 …

* MX2:
– dirka skupno:
1. Jorge Prado (Špa) 50, 2. Tom Vialle (Fra) 42, 3. Mathys Boisrame (Fra) 36 … 22. Jan Pancar (Slo) 3;
– SP skupno (10):
1. Jporge Prado (Špa) 447, 2. Thomas Olsen (Dan) 403, 3. Jago Geerts (Bel) 313 … 32. Jan Pancar (Slo) 13

Zadnje novice

Sorodne vsebine