18 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

Francija zaostruje tudi na področju športa: na olimpijskih igrah brez naglavnih pokrival, OZN to spodbija

Piše: G. B. 

Očitno se prepovedi nošenja muslimanskih oblačil v javnosti seli tudi na področju športa. Prihodnje leto bodo namreč olimpijske igre v Parizu, kjer ne bo tolerance do nošenja muslimanskih pokrival. 

Francoske športnice na poletnih olimpijskih igrah, ki se bodo v glavnem mestu Francije v Parizu začele čez deset mesecev, ne bodo smele nositi tradicionalnih muslimanskih naglavnih pokrival oziroma rut za ženske, tako imenovanih hidžabov, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoč se na izjave predstavnikov francoske vlade.

“Na splošno smo pri uradu visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice OHCHR prepričani, da nihče ne bi smel ženskam odrejati, kaj naj nosijo oziroma česa ne smejo nositi,” je v odgovoru na vprašanje med rednim novinarskim “brifingom” OZN v Ženevi dejala tiskovna predstavnica OHCHR Marta Hurtado.

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je v nedeljo v oddaji Dimanche en politique na televiziji France 3 pojasnila, da je vlada “zavezana ustavni ureditvi strogega sekularizma, ki se strogo uporablja na področju športa. Kaj to pomeni? Pomeni prepoved kakršne koli oblike javnega izražanja verskih čustev, pomeni absolutno nevtralnost javnih uslužbencev, zato predstavniki naših delegacij v naših francoskih ekipah ne bodo nosili naglavnih pokrival in tančic.”

V francoski vladi se pri prepovedi naglavnih rut hidžabov in obraznih tančic nikabov sklicujejo na konvencijo o odpravi diskriminacije žensk, ki zahteva, da države podpisnice, v tem primeru Francija, sprejmejo vse ustrezne ukrepe, potrebne za spremembo katerega koli družbenega ali kulturnega modela, ki temelji na zamisli o manjvrednosti ali večvrednosti enega ali drugega spola.

A pri uradu visokega komisarja ZN za človekove pravice v zvezi s tem vprašajem pozivajo k previdnosti. “V skladu z mednarodnimi standardi človekovih pravic so omejitve glede izražanja vere ali prepričanja, kot je izbira oblačil, sprejemljive zgolj v zelo posebnih okoliščinah, ki so sorazmerne in nujne, zaradi upravičenih skrbi v zvezi z javno varnostjo, zagotavljanjem javnega reda in miru, javnega zdravja ali morale.”

Mednarodni olimpijski komite (Mok) “sledi logiki, ki je sestavljena iz razumevanja nošenja tančice, ne kot verskega, ampak kot kulturnega dejavnika”, je priznala francoska ministrica, ki je sicer spomnila na junijsko odločitev francoskega vrhovnega upravnega sodišča (Conseil d’Etat).

To je potrdilo prepoved nogometašicam v zvezi z nošnjo naglavnih rut. Vrhovno sodno telo je pritrdilo Francoski nogometni zvezi (FFF), da lahko s pravili prepove kakršne koli znake ali oblačila, ki jasno kažejo politično, filozofsko, versko ali sindikalno pripadnost med športno igro.

Tožbo proti uredbi francoske zveze FFF je sprožila skupina muslimanskih nogometašic, ki si je nadela ime Les Hijabeuses in se zavzema za uveljavitev pravice muslimank do nošenja hidžaba med igranjem nogometa.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine