4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Francija trepeta pred jutrišnjo košarkarsko tekmo: “Seveda je Luka Dončić glavna nevarnost, a ne smemo pozabiti drugih!”

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Košarkarska evforija v Sloveniji je na vrhuncu. Po zmagi nad Nemčijo v četrtfinalu se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekuliča v četrtek, 5. 8. 2021, ob 13. uri po slovenskem času, pomerili z izbrano vrsto Francije za finalno vstopnico.

Reprezentanca Francije velja za staro znanko slovenske košarkarske reprezentance. V preteklih letih smo s francosko izbrano vrsto imeli tako srečne kot žalostne trenutke. Najlepše zmage nad Francijo smo doživeli v skupinskem delu Evropskega prvenstva v Srbiji leta 2005 in enako v skupinskem delu na Evropskem prvenstvu leta 2017. Največje razočaranje je Slovenija doživela leta 2013, ko je francoska izbrana vrsta pod taktirko Tonyja Parkerja, enega najboljših francoskih košarkašev vseh časov, premagala Slovenijo v Stožicah z rezultatom 62 proti 72.

Francoska izbrana vrsta je tudi tokrat napovedala boj za najvišja mesta. To so dokazali s tem, da so v uvodnem srečanju olimpijskega turnirja v svoji skupini premagali prve favorite, Združene države Amerike (ZDA). Enako so v nadaljevanju brez težav premagali še Iran in Češko. V četrfinalu so bili njihovi nasprotniki Italijani. Čeprav so se jim Italijani v končnici tekme približali na tri točke zaostanka (76:73),  so Francozi strnili svoje obrambne vrste in premagali Italijo z rezultatom 84 proti 75.

Francija velja za košarkarsko velesilo zadnjega desetletja
Vrsto let je za prvo ime francoske reprezentance veljal Tony Parker. Sedaj ogrodje ekipe sestavljajo zvezdniki iz NBA in Evrolige. V najmočnejši košarkarski ligi na svetu blesti center Utah Jazz Rudy Gobert, ki v zadnjih sezonah velja za enega najboljših skakalcev in obrambnih igralcev lige. S svojo višino in atletskimi sposobnosti povzroča preglavice tekmecem pod košem. V sedanji ekipi Francije velja za prvo ime ekipe. Preostali pomembni igralci so še ostrostrelca Nando De Colo (CSKA) in Evan Fornier (New York Knicks) ter specialist za obrambne naloge Nicolas Batum (LA Clippers).

Slovenska košarkarska reprezentanca na olimpijskih igrah nastopa v vlogi aktualnih evropskih prvakov, medtem ko so Francozi bili bronasti na zadnjem Svetovnem prvenstvu na Kitajskem leta 2019. Zanimivo: Slovenija je doslej premagala tako aktualne svetovne prvake Špance kot drugouvrščeno Argentino. Ali bo uspela sedaj premagati še Francijo?

Francoski selektor košarkarske izbrane vrste je že od leta 2008 Vincent Collet. Francijo je leta 2013 v Stožicah pripeljal do naslova evropskih prvakov. (Foto: Epa)

Slovenija velja z Luko Dončićem, najboljšim košarkarjem na turnirju, za eno najbolj prijetnih presenečenj turnirja. Čeprav šteje za novinko, so košarkarji odlične igre iz Turčije leta 2017 ter na letošnjem kvalifikacijskem turnirju v Litvi prenesli tudi v prestolnico Japonske.

V napadu blestijo vsi, saj Dončića kljub dominantni igri odlično dopolnjujejo Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Vlatko Čančar, Jaka Blažič in Mike Tobey. S svojimi predstavami v napadu in obrambi svoj delež prispevajo specialist za obrambne naloge Edo Murić, Žiga Dimec, Aleksej Nikolič, Luka Rupnik in Jakob Čebašek.

Francoski reprezentant Batum se spominja Dončićevih vragolij iz letošnje končnice v NBA-ju

Tega se zavedajo tudi v francoskem taboru, saj vedo, da bo nevarnost za njihov obroč pretila z vseh strani. Na Luko Dončića bo posebej pozoren Batum. Ta se je pred dobrima dvema mesecema srečal z Dončićem v prvem krogu končnice s svojimi Clipersi.

Batum se je spomnil, da so se pri zaustavljanju Dončića morali zelo potruditi. Slovenski čudežni deček košarke je Clipersom v končnici letos dajal v povprečju več kot trideset točk na mestu. “Seveda bom skušal izkoristiti te izkušnje, ampak zdaj je zgodba drugačna,” pove Batum za RTV Slovenija.

Francoski kapetan se zaveda moči slovenske reprezentace, saj je v šali izjavil, da bi proti Sloveniji z veseljem aktiviral svojega klubskega soigralca Kawhija Leonarda, zvezdnika lige NBA, da bi pokrival Dončića, a se mu ta želja ne bo uresničila.

Luka Dončić bo prva nevarnost za francosko izbrano vrsto. (foto: EPA)

Batum je izkazal spoštovanje do slovenske izbrane vrste. Izpostavil je, da Slovenija na uradnih tekmah, v katerih nastopa Dončić, ostaja neporažena. “Res blesti na tem turnirju, zavedamo pa se, da ne gre le zanj, četudi je eden najboljših košarkarjev na svetu. Soigralci ga izjemno dopolnjujejo. Seveda je Dončić glavna nevarnost, a ne smemo pozabiti drugih,” pove še Batum.

Prav odlična igra v obrambi in napadu slovenske izbrane vrste je dokaz, da nasprotnikom ne zagotavlja uspeha niti zaustavitev Dončića. To vedo tudi Francozi, ki bodo spet poskušali z agresivno in umazano igro v obrambi premagati slovensko izbrano vrsto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine