8.1 C
Ljubljana
torek, 19 marca, 2024

Francija in Portugalska ter Nemčija in Madžarska – obe tekmi sta se končali z 2:2

Piše: Samo Vidovič

Včeraj sta bili na sporedu najprej tekmi v skupini E. Švedska in Poljska sta igrali v Sankt Peterburgu. Švedi so se s štirimi točkami iz prvih dveh tekem že uvrstili v osmino finala. Poljaki pa so za to potrebovali zmago. 

Švedi so povedli že po dobri minuti, ko je Forsberg izkoristil zmedenost v poljski obrambi, zadel je daljši kot vratarja Sczcesnyja.

V 17 minuti je Lewandowski v razmaku nekaj trenutkov dvakrat zadel prečko. Predvsem pri drugem poskusu bi strelec njegovega kova moral dati gol, saj je vratar Olsen ostal na tleh, imel je prazen gol.

V nadaljevanju polčasa so pobudo na igrišču počasi prevzeli Poljaki. Švedi pa so se pomaknili bolj nazaj in predvsem pazili, da Lewandovski ne dobi kakšne uporabne žoge.

V 45 minuti je Olsen obranil strel Zielinskega z osemnajstih metrov.

Isti igralec je poskušal tudi na začetku drugega polčasa, razplet je bil identičen.

Na drugi strani se je moral Sczesny ob strelu Quaisona dobro pretegniti.

V 59 minuti je Forsberg po protinapadu z natančnim strelom s petnajstih metrov že drugič zadel.

V 61 minuti je Lewandowski s krasnim zadetkom, streljal je med dvema švedskima branilcema, Poljakom spet vrnil upanje.

V 84 minuti je Lewandowski izenačil. Tokrat sta napako naredila centralna branilca Švedske, ki sta mu pustila preveč prostora, da žogo ustavi in jo mirno pošlje v mrežo.

Do konca tekme so se Švedi krčevito branili, obupni poskusi Poljakov pa niso obrodili sadov. V tretji  minuti sodnikovega podaljška so prišli Švedi preko Claessona do tretjega gola in zmage s 3:2. Tako kot pri drugem golu je bil asistent Kuluševski.

Švedska je na koncu prva v skupini, je eno lepših presenečenj prvenstva.

Poljaki pa so zadnji v skupini. Včeraj so se po vodstvu Švedov uspeli dvigniti, na koncu so igrali na vse ali nič in prejeli še tretji gol. Razočarali so prvo tekmo proti Slovakom, tu morajo iskati razloge za izpad iz nadaljnjega tekmovanja.

V drugi tekmi te skupine so Španci v Sevilli povsem razbili Slovake. Zmagali so kar s 5:0. Ob tem so pri rezultatu 0:0 zapravili še enajstmetrovko.

Povedli so po avtogolu vratarja Dubravke v 31 minuti, potem so zadeli Laporte v 45 minuti, Sarabia v 56 minuti, F. Torres v 57 minuti, zadnji zadetek pa so si v 71 minuti Slovaki spet dali sami, tokrat je lastno mrežo zadel Kucka.

Španci so končno izboljšali realizacijo, z večjim optimizmom lahko gredo v osmino finala.

Slovaki so danes popolnoma odpovedali, niso bili enakovreden nasprotnik.

V tej skupini so Švedi osvojili sedem točk, Španci pet, Slovaki tri in Poljaki eno.

Zvečer so igrali še v skupini E.

V Budimpešti sta se pomerili Francija in Portugalska. Prvo priložnost so imeli Francozi, strel Mbappeja v 16 minuti je vratar Rui Patricio odbil v polje.

Do 28 minute nismo videli nič posebnega. Takrat pa je francoski vratar Lloris ob izteku iz gola z roko knockoutiral Danila, sodnik Lahoz je pokazal na enajstmetrovko. Ronaldo je bil zanesljiv strelec.

V 45 minuti je Lahoz še drugič pokazal na enajstmetrovko, po padcu Mbappeja. Tudi Benzema je bil natančen.

Francozi so povedli v prvi akciji v drugem polčasu. Pogba je z globinsko žogo Benzemaju omogočil lahek zadetek.

Po igri z roko Koundeja je Lahoz dosodil že tretjo enajstmetrovko na tekmi. Ronaldo je znova zadel za izenačenje.

V 67 minuti je Rui Patricio s pomočjo vratnice obranil strel Pogbaja, takoj zatem še strel Griezmana.

Do konca se rezultat ni spremenil, ostalo je 2:2. Francozi so v prvem polčasu igrali v napadu slabo, drugi polčas so bili boljši. Portugalci so do prve enajstmetrovke imeli kontrolo nad igro, dobro so igrali na sredini igrišča. Na koncu so se povlekli v obrambo, tudi točka jih vodi v osmino finala.

Z istim rezultatom se je končala tudi tekma med Nemčijo in Madžarsko.

Madžari so v 11 minuti šokirali münchensko Allianz areno, Szalai je s strelom z glavo premagal Neuerja.

V 66 minuti je po napaki madžarskega vratarja Gulacsija izenačil Havertz. Dve minuti je ob tokrat neodločnem Neuerju Schafer Madžare drugič popeljal v vodstvo. V 83 minuti je izpad Nemcev iz tega prvenstva preprečil Goretzka,  ki je z močnim strelom s petnajstih metrov postavil končni rezultat.

Nemci so sicer imeli pobudo, vendar so težko prebijali dobro postavljeno madžarsko obrambo. Po odlični tekmi proti Portugalcem so bili danes veliko slabši, nekaj minut jih je ločilo od popolnega debakla.

Madžari so odigrali z edino možno taktiko proti močnejšemu nasprotniku. Disciplinirana obramba in čakanje na protinapade, morebitne priložnosti. Dali so dva gola, bili korak do senzacije. Lahko so ponosni na svojo današnjo predstavo proti velikemu favoritu.

V tej skupini so Francozi prvi s petimi točkami, Nemci in Francozi so osvojili štiri, Madžari so izpadli, osvojili so dve točki.

Pari osmine finala:

Wales-Danska

Italija-Avstrija

Nizozemska-Češka

Belgija-Portugalska

Hrvaška-Španija

Francija-Švica

Anglija-Nemčija

Švedska-Ukrajina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine