10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

(FOTOGALERIJA) V slovenski Istri preko 900 rekreativnih kolesarjev

Piše: C. R. 

Sončen konec tedna je na obalo privabil preko 900 rekreativnih kolesarjev, ki so se podali na čudovito razgledno traso  slovenske Istre, tisti najhitrejši pa so se lahko pomerili tudi pri vzponu na Boršt.

Izola je konec tedna gostila 9. Istrski kolesarski maraton namenjen rekreativnim kolesarjem. Na tradicionalnem maratonu je sodelovalo preko 900 kolesarjev, ki so se lahko udeležili treh tras v dolžini 13, 44 in 74 km. Na slednji je med dekleti s konkurenco na vzponu na Boršt pometla Stina Avdič Čepak, med fanti pa je najboljši čas pripadel Nejcu Čenčiču.

Sončni konec tedna je dobro del organizatorjem, ki so poleg tekme pripravili bogat spremljevalni program, ki se je pričel že v soboto s kolesarskim festivalom. Za najmlajše so v sodelovanju z Kukuc gledališčem pripravili predstavo Črtek v mestu in pravo kolesarsko preizkušnjo z kolesi in poganjalčki, ki se jo je udeležilo več kot 80 otrok, sobotno popoldne je zaokrožil Beerfest pri Hangar baru v Izoli.

Nedeljsko dogajanje je začinila dobra hrana in predstavitev proizvodov izpod rok lokalnih pridelovalcev, ki so se obiskovalcem predstavili na Istrski tržnici, ki se izvaja v okviru projekta LAS Istra – Oživimo podeželje. Na tržnici se je predstavilo 15 lokalnih ponudnikov Istrskih dobrot.

Nedeljski skupinski štart maratoncev je bil vrhunec dogajanja. Udeleženci so se na najdaljši trasi potegovali tudi za laskavi naslov kralja in kraljice vzpona na Boršt. Aktualna kraljica Stina je povedala: »Istrskega kolesarskega maratona se udeležujem čisto vsako leto, že vse od začetka in vsakič je čudovito. Letos je bilo ponovno čudovito, vedno drugačna trasa, konkretni vzponi, ampak vedno odlično. Zagotovo se vidimo tudi 2023!«. Novi kralj vzpona na Boršt pa je postal Nejc, ki je o dogodku povedal tole: »Letos sem prvič na Istrskem kolesarskem maratonu in priznam, da sem mislil, da bo lažje, kljub temu pa sem zelo vesel, da sem bil prvi pri vzponu na Boršt.«

Organizatorji so bili z udeležbo in izvedbo zadovoljni, skupaj so v obeh dnevih našteli 1000 obiskovalcev, Goran Sambt, glavni organizator prireditve: »Ob lepem vremenu je udeležba pričakovana, hkrati pa dokazuje, da ustvarjamo pravo zgodbo. Naslednje leto je jubilejno in pričakujemo, da bo udeležba rekordna.«

Istrski kolesarski maraton je podprt s strani vseh obalnih občin, zahvala pa gre tudi sponzorjem Hervisu, Oshee in Luki Koper.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine