11 C
Ljubljana
sobota, 11 maja, 2024

(Fotogalerija) Roglič ne glede na razplet nesporni kralj veselice na Svetih Višarjah

Piše: Aljoša Žvirc (STA), C. R.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je bil danes junak številka ena na Višarjah. To je bilo jasno že po bežnem pogledu na gruče slovenskih navijačev v Trbižu in na Svetih Višarjah še pred nastopom 33-letnega Kisovčana. Rojaki so mu namreč blizu slovensko-italijanske meje v predzadnji etapi Gira pripravili veliko veselico.

Že ob vzpenjanju z gondolo je bilo tik pod vrhom jasno, ne glede na današnji kolesarski razplet, kdo je kralj Višarij. Z vrha so namreč Rogličevi privrženci razvili ogromen pano z Rogličevo podobo, ki je dal slutiti, kakšno bo vzdušje ob ciljni črti.

“Mi verjamemo v njegov uspeh. Tudi če ne bi, bi bili tukaj in ga spodbujali,” je takoj po prihodu na vrh dejala Mojca, ena od številnih v rožnato odetih navijačic 33-letnega Kisovčana.
Spet drugi so že pred začetkom preizkušnje ob 11.30 v baru ob vznožju gore napovedovali zmago, medtem ko so polnili zaloge hrane in pijače za bodisi pešačenje do vrha bodisi vožnjo z gondolo. S to seveda le, če so bili med tistimi 3000 srečneži, ki so pravočasno kupili vstopnice.

Dragoceni lističi papirja za 22 evrov so pred dnevi hitro pošli. Tisti, ki so ostali brez njih, pa niso ostali brez ogleda ključne etape 106. rožnate pentlje. Niso si namreč dopustili, da svojega junaka ne bi videli trpeti na kolesu ter ga bodriti pri premagovanju bolečin na klancu s povprečnim naklonom kar 12,3 odstotka.

Iz Maribora in okolice sta gondolo v svojem odmerjenem terminu ujela Uroš in Domen. Prvi je bil tisti, ki je 16. maja čakal na vstopnice na spletni strani organizatorjev. Prepričan je bil, da bo Roglič danes prehitel Thomasa, ni pa bil ravno prepričan, da mu bo vzel 26 sekund.

Njegov prijatelj Domen, ki je precej vpleten v kolesarsko dogajanje v Sloveniji, je po torkovi etapi na Monte Bondone, ko Kisovčanu ni šlo najbolje od nog, že malce dvomil glede poti na Višarje. “V torek res ni bil videti najbolje, ampak če je bilo vse podrejeno zadnjemu tednu, ni vrag, da ne bi stopnjeval forme,” je razpredal navijač s Štajerske.

Nekateri so več tednov čakali na zahtevni gorsko-kronometrski preizkus na Višarje, spet drugi Rogliča v zadnjem tednu spremljajo na vsakem koraku. Tudi par iz Kozine v neposredni bližini je popotovanje od vrha na Val di Zoldo v 18. etapi sklenil prav danes v neposredni bližini doma.

Na Višarjah so bili tudi Korošci, le da ti niso čakali na vstopnice za gondolo, temveč so se že prej odločili, da sprejmejo izziv strme in dolge poti iz Trbiža do vrha. Zgoraj so bili navdušeni nad vzdušjem in številom Slovencev.

“Tole je sijajno. Zdi se mi, da je lahko ostalim slovenskim kolesarjem kar malce žal, da niso prišli na Giro,” je dejal koroški navijač Grega ob poplavi slovenskih zastav, dresov in ostalih prepoznavnih simbolov. Žal mu je bilo predvsem poškodovanega Jana Tratnika, ki je tik pred Girom zaradi nesreče ne treningu ostal brez nastopa.

Je pa skupino Korošcev ob pogovoru za reportažo zanimalo tudi, kako kaže s Pogačarjevo vrnitvijo. O 24-letniku s Klanca pri Komendi pa sta spregovorila tudi Andrej in Mateja, ki sta skupaj z otrokoma prišla na vrh z gondolo.

“Roglič in Pogačar sta fenomena, ki bi ju morali še bolj ceniti, saj v kolesarstvu takšnih šampionov doslej nismo imeli. Prerekati se glede tega, kdo je kdaj komu kaj vzel, nima pravega pomena. Najraje bi videli oba ves čas na odru za zmagovalce, tukaj bo to pač Primož,” se je Andrej spomnil še na znameniti Tour 2020 in dvoboj rojakov Pogačarja in Rogliča za skupno zmago.

Na Višarjah ob pogledu na svojo izbranko bolj smele napovedi od stopničk ni podal. “Bo najmanj drugi,” se je kasneje opogumil Andrej in ponovil enega izmed najbolj številnih diplomatskih odgovorov na vrhu Višarij.

Če je bila na vrhu prava slovenska veselica, je bilo v Trbižu vse skupaj nekoliko bolj mešano. Že zgodaj so se sicer slišali vzkliki, “Rogla, Rogla …”, skandiranje in navijanje pa se je ves čas stopnjevalo. Tudi še več ur pred Rogličevim startom.

Tudi Britanec Geraint Thomas je imel na vrhu nekaj svojih oboževalcev, ki so upali, da bo kot zadnji na progi postavil piko na i svojemu sijajnemu Giru.

Mariborčan Uroš je v gondoli spregovoril tudi o Thomasu. Upal je na preizkušnjo brez neumnosti in nevoščljivosti. “Vemo, kako je bilo nekaj let nazaj s slovenskim navijačem, ki je podrl Kolumbijca Miguela Lopeza. Tega si ne želimo. Navijanje mora biti pošteno, jasno pa si želimo Primoževe zmage,” je dodal preden sta s kolegom odhitela na okrepčilo.

Kakorkoli se bo že razpletel zadnji resni test na Giru, je jasno, da bodo navijači še naprej zvesto sledili Rogliču in ga spodbujali na vsakem koraku, sploh tako blizu meje. Takšna slika bo namreč odšla v svet s tokrat slovensko obarvanih Višarij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine