8 C
Ljubljana
torek, 19 marca, 2024

(FOTO) Borili so se kot levi! Slovenija na olimpijskih v boj za bronasto kolajno!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Slovenska izbrana vrsta je na košarkarskem turnirju za eno točko izgubila proti Franciji. Sedaj se bodo za bronasto kolajno  pomerili proti Avstraliji.

Francozi so se po neverjetni blokadi Nicholasa Batuma nad akcijo Klemna Prepeliča veselili zmage za finalno tekmo proti ZDA. Slovenija je po solidnem polčasu večino drugega polčasa zaostajala in lovila rezultat. Za naše sta bila nerešljiva uganka v napadu DeColo in Fournier, medtem ko je Luka Dončić šele tretji košarkaš, ki je srečanje končal s trojnim dvojčkom.

Zgodovinski boj so za Slovenijo pričeli Zoran Dragić, Vlatko Čančar, Jaka Blažič, Mike Tobey in Luka Dončič. Slovenska peterka je v uvodnih minutah z lahkoto prebijala in izigrala najboljšega francoskega igralca, centra Rudyja Goberta. Najbolj uspešna sta bila z desetimi točkami najboljša pri slovenski izbrani vrsti s po desetimi točkami Mike Tobey in Luka Dončić. Vendar so Francozi ves čas držali priključek z našimi fanti. Enako je bilo v drugi četrtini, ko je pri slovenski izbrani blestel predvsem Klemen Prepelič. Ob koncu druge četrtine spet zelo dobro odigral Mike Tobey, ki je izkoristil novo asistenco Dončića. Zadnji met je za Slovenijo zadel 2,7 sekunde Čančar za vodstvo Slovenije ob polčasu 44:42. Po prvem polčasu sta bila najboljša strelca slovenske izbrane vrste Luka Dončić in Mike Tobey s dvanajstimi točkami in Klemen Prepelič s devetimi točkami.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić. (Foto: Epa)

V tretji četrtini je Slovenija pričela z isto začetno peterko, ki je pričela srečanje.  Boljše so pričeli Francozi, ki so po trojki povedli 48 proti 46. Hitro je odgovoril s trojko Čančar. Po dveh dobrih obrambah nad Dončićem so Francozi naredili serijo štri proti nič ter povedli 53 proti 49. Slovenski selektor Aleksander Sekulić je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

Slovenska klop. (Foto: Epa)

Hitro je odgovoril Mike Tobey z novo trojko ter znižal na dve točki zaostanka. Sledile so spet slabše minute slovenskih fantov in Francozi so spet pobegnili na 52 proti 60. Francozi so večino tretje četrine prevladovali. Malce več kot minuto je francosko prevlado s trojko prekinil Hrovat za 62 proti 69 za Francijo. Po odlični obrambi ter trojki Blažiča ostalo 71 proti 65 za galske peteline. Zmanjšanje izida je v zadnji akciji ob tretje četrtine preprečil Gobert z novo blokado.

Žiga Dimec. (Foto: Epa)

Naši fantje so odlično pričeli zadnjo četrtino. Po trojki Blažiča in košu Žoga Dimca znižala na 70 proti 71. Po kratkem naletu so spet vrnili Francozi s kratko serijo in pobegnili ponovno na šest točk. Slovenija se je hitro vrnila in znižala na 76 proti 78. Za novo veselje je poskrbel Tobey in izenačil na 78 proti 78. A je v svoje roke stvari vzel francoski ostrostrelec DeColo in spet zagotovil Francozom štiri točke prednosti z rezultatom 78 proti 82.

Rudi Gobert. (Foto: Epa)

Hitro smo odgovorili nazaj in znižali na 81 proti 82. Malce po sreči je Slovenija po košu Mike Tobeya izenačila na 85 proti 85. Hitro je vrnil DeColo na 87 proti 85 za Francijo. Po prostih metih Goberta je Francija dobro minuto in 31 sekund do zadnje četrtine vodila 87 proti 85.

Luka Dončić. (Foto:Epa)

Dobrih 56 sekund srečanja so Francozi z novo trojko pobegnili na pet točk prednosti. Dobrih 33.2 sekund do konca smo po trojki Prepeliča znižali na 81 proti 82. Neverjetno, v zadnjem napadu je met Klemna Prepeliča blokiral met Nicolas Batum. Francija je zmagala 90 proti 89. Srečno, Francija, slovensko izbrano vrsto pa čaka tekma za tretje mesto proti Avstraliji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine