2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Formula 1: Hamiltonu zmaga in skupno vodstvo na VN Francije

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec osme dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Le Castelletu. Na VN Francije je na drugem mestu končal Red Bullov Nizozemec Max Verstappen z dobrimi sedmimi sekundami zaostanka, tretji pa je bil Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen. Hamilton je s tem tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi.

Doslej vodilni v skupnem seštevku, Nemec Sebastian Vettel (Ferrari), je bil po trku v uvodnem krogu peti, pred njim je na četrtem mestu končal še Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull).

Hamilton na današnji dirki, prvi na dirkališču Paul Ricard po letu 1990, ni imel pravega tekmeca. Že v uvodnem krogu sta se namreč zaletel drugo- in tretjeuvrščeni s kvalifikacij, Finec Valtteri Bottas (Mercedes) in Vettel.

Nemec je zadel zadnjo levo gumo Finčevega dirkalnika, posledično pa sta morala oba v bokse, a zaradi varnostnega avtomobila vendarle obdržala stik. “Ta nesreča v prvem ovinku nima nič opraviti z mano, kajne?” je Hamilton najprej vprašal ekipo, ki mu je potrdila, da se je nesreča zgodila za njim.

Od takrat naprej je Hamilton vozil “svojo” dirko in brez pretresov prišel do svoje 65. zmage v karieri. “To je to, kar sem si želel. Za nami je res uspešen konec tedna, užival sem v dirki. Res lep dan je za mano,” je dejal Hamilton, zadovoljen tudi z zmago Anglije na svetovnem prvenstvu v Rusiji proti Panami s 6:1.

Tudi Verstappen je relativno mirno prišel do drugega mesta, medtem ko sta ob koncu boj za tretje mesto uprizorila Räikkönen in Ricciardo. Na koncu je bil Finec s “svežimi” gumami prehiter, tako da je zlahka prehitel Avstralca in končal na stopničkah.

V ozadju pa sta tako Bottas kot Vettel pridobivala mesta, pri tem pa je bil uspešnejši Nemec, ki zdaj za Hamiltonom v skupnem seštevku zaostaja za 14 točk.

Naslednja dirka bo že prihodnji konec tedna v Avstriji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine