13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Fifa obtožbe iz Football Leaks označila za lažne govorice

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je danes odgovorila na medijske obtožbe, da je predsednik Gianni Infantino vplival na nova etična pravila v svetovni nogometni organizaciji.

Fifa je v dolgem sporočilu zapisala, da so imeli novinarji “namen oslabiti novo vodstvo Fife, še zlasti predsednika Giannija Infantina in generalno sekretarko Fatme Samoura”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ni presenečenje, da nekateri izmed funkcionarjev, ki so bili odstranjeni, zamenjani ali niso zadovoljni, širijo lažne govorice in insinuacije o novem vodstvu,” je Fifa zadnje obtožbe iz Football Leaks pripisala razočaranim razrešenim funkcionarjem.

Infantino je bil na mesto predsednika izvoljen leta 2016 in je nasledil Josepha Blatterja, ki ima zaradi vpletenosti v korupcijski škandal prepoved udejstvovanja v nogometu. Preiskovalni organi v Švici, ZDA in drugih državah preučujejo več primerov korupcije, v katere so bili vpleteni nekdanji visoki in vodilni predstavniki Fife.

Nemški Der Spiegel kot tudi drugi mediji so se v svojih izdajah oprli na notranje dokumente Fife, ki so pricurljali na dan, in navedli, da je Infantino spremenil že pregledane smernice neodvisne etične komisije.

Na osnutek Vassiliosa Skourisa, predsednika etične komisije, je Infantino odgovoril z več predlaganimi spremembami, ki so vključevale tudi predhodno preiskavo funkcionarjev, ki naj bi jo opravili le, če bi to naročil vodja preiskovalnega odbora. Dvomil pa je tudi v to, ali bi bila Fifa pristojna v primeru, ko nacionalne zveze ob kršitvah ne bi ukrepale.

Vendar pa Fifa pravi, da nobeno izmed “poročil” ne vsebuje ničesar, kar bi vsaj malo kazalo na kršenje kakršnega koli zakona, statuta ali predpisa.

Football Leaks, spletna stran, ki že od leta 2016 razkriva nečedne posle v svetu nogometa, je v petek objavil nekaj šokantnih dokumentov. Med drugim poroča o milijardah evrov sumljivega izvora, ki naj bi jih prejela PSG in Manchester City za nakup najboljših igralcev na svetu.

Na medijska poročila so se odzvali pri Paris St. Germain ter zavrnili vse objavljene navedbe, z besedami, da so vedno delovali na podlagi zakonov in predpisov. Generalni direktor kluba Jean-Claude Blanc je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) “ne obstaja tajni dogovor, vse je popolnoma transparentno”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine