1.9 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Fifa brani uporabo fair playa pri razvrstitvi izenačenih reprezentanc

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) brani uporabo fair playa pri razvrstitvi izenačenih reprezentanc v predtekmovalnih skupinah na svetovnem prvenstvu v Rusiji in je napovedala, da ga bodo uporabili tudi na naslednjem svetovnem prvenstvu leta 2022 v Katarju.

Direktor tekmovanj Fife Colin Smith je ob tem dejal, da so “spoštovanje in fair play sestavni del nogometne igre”.

“Želimo se izogniti žrebu, ker menimo, da bi morale biti ekipe nagrajene glede na njihove dosežke in nastope. Zato smo pred morebitnim žrebom uvedli dodatni kriterij. Sicer bomo celoten model preučili tudi po SP, toda tako, kot je sedaj videti vse skupaj, mislimo, da potreb po spremembi te novosti ni,” je dejal Smith.

Kolumbijska nogometna reprezentanca je v četrtek v 3. krogu v Samari premagala Senegal z 1:0 (0:0) in se uvrstila v osmino finala. Tja se je iz skupine H prebila še Japonska, ki je v Volgogradu sicer izgubila s Poljsko z 0:1 (0:0). Senegal je izpadel zaradi več prejetih rumenih kartonov na prvenstvu od Japoncev.

Obe ekipi sta namreč imeli povsem enako število točk, enako razliko v zadetkih, skupno število zadetkov, med seboj pa sta igrali neodločeno. Zato je o končni razvrstitvi odločal fair play, pri tem pa so bili boljši Japonci, imeli so -4, Senegal pa -6 ali dva rumena kartona več.

Tako je ob koncu prišlo do zelo nenavadnih prizorov. Na zadnji tekmi proti Poljski so si v triminutnem sodniškem dodatku Japonci žogo povsem neaktivno podajali ob sredinski črti, že prej odpisani Poljaki, zadovoljni z zmago, pa jih sploh niso napadali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine