4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Eva Terčelj in Anže Berčič druga v Tacnu

Potem ko je kanuist Anže Berčič v Tacnu na tretji tekmi domače navijače razveselil z drugim mestom, je v finalu kajakašic Eva Terčelj ponovila njegov uspeh.

Terčeljeva, tudi v polfinalu druga, je brez dotika zaostala le za Italijanko Stefanie Horn, ki je slavila z 0,26 sekunde prednosti. Tretja je bila Ukrajinka Viktorija Us, ki je z enim dotikom zaostala 0,91 sekunde.

“V bistvu sem res zadovoljna z današnjim dnem. Predvsem sem zadovoljna, da mi je uspelo ohraniti mirno glavo in zbranost v finalni vožnji. Če imaš že polfinale dober, je letvica visoko postavljena. Toda s tem se ne smeš obremenjevati, ampak startati znova,” je povedala Terčeljeva, letos v svetovnih pokalih že sedma in osma.

A za razliko od prejšnjih tekem je tokrat tako v polfinalu kot finalu progo preveslala brez dotikov. “Malo so me že hecali, da me vedno spremljajo štiri kazenske sekunde. Ampak kaže se dobro delo čez zimo, iskala sem konstantnost in jo dobila. Hitrost je, natančnosti mogoče še ne, a danes mi je uspelo dvakrat odpeljati brez dotikov in to je velik uspeh zame,” je dodala 27-letna Ljubljančanka. Poudarila je, da je to še toliko lepše, ker je to pred domačimi navijači.

V polfinalu pa sta obstali Eva Alina Hočevar, ki je bila brez dotika 25., in Ajda Novak. Ta je morala polfinalno vožnjo ponoviti – zaradi psa, ki je po celi progi lajal nanjo med veslanjem, tako da so se v slovenskem taboru pritožili.

Prvi nastop se ji je ponesrečil (58 kazenskih sekund), v drugo pa je Novakova veslala precej bolje in z dvema dotikoma pristala na 13. mestu, kar pa vseeno ni bilo dovolj za elitno deseterico.

Berčič, ki se je v finale prebil kot zadnji, deseti, je pred tem med kanuisti v finalu osvojil drugo mesto. Zmagal je Italijan Roberto Colazingari, ki je s časom 87,48 sekunde Berčiča premagal dobre 1,3 sekunde, Slovaka Alexandra Salfkovskyja pa za dobri dve.

“V bistvu sem bil zadovoljen že s polfinalno vožnjo, takoj sem se šel razveslat in se pripravit za finale, če bo slučajno dovolj. Na srečo mi je uspelo. Tudi v finalu sem prikazal dobro vožnjo, le na prehodu med četrtimi in petimi vratci se je pripetila manjša napaka, malo me je ustavilo, ampak sem se boril naprej in dobro da sem se, saj je to prineslo zelo lep rezultat,” je dejal 28-letni Ljubljančan.

Dodal je, da je vedel, da finalna vožnja ni bila slaba, ampak ni vedel, kako bodo veslali tekmeci. “V letošnjih finalih je zelo veliko napak. Sploh pa je v Tacnu treba ujeti pravi ritem, če ga ne, te to utruja skozi celo progo in posledično prihaja do napak,” je pojasnil Berčič, leta 2013 tudi že zmagovalec na savskih brzicah.

V polfinalu je bil najhitrejši evropski prvak Benjamin Savšek, ki pa je imel tako kot Slafkovsky v finalu dotik vratc in z izidom 91,25 sekunde osvojil četrto mesto. Luka Božič je zgrešil ena od vratc in s pribitkom 50 sekund pristal na devetem mestu. Pred tem je bil najboljši slovenski kanuist v tej sezoni svetovnega pokala s tretjim in četrtim mestom.

V nedeljo bodo nove dobre slovenske uvrstitve in 14. slovensko zmago na savskih brzicah lovili kajakaši in kanuistke. V polfinalu bodo med kajakaši tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srebotnik, med kanuistkami pa Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine