4.5 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Epska nogometna zmaga Slovenije proti Hrvaški – po 30 letih!

Piše: Samo Vidovič

V prvem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 v skupini H sta se v ljubljanskih Stožicah pomerili Slovenija in Hrvaška.

V začetnih minutah tekme smo videli velik pritisk Hrvaške. Prvi so si tudi pripravili dve polpriložnosti. Poskušala sta Vida po kotu z glavo in Kramarić z roba 16 metrskega prostora, oba nenatančno. V deseti minuti velika sreča za naše. Vlašić je lepo prodrl po levi strani, streljal v daljši kot in zadel levo vratnico Oblakovega gola. Naši si v teh trenutkih niso mogli podati “treh podaj” med sabo.

V 13. minuti smo videli prvi resnejši napad Slovenije, podaje Balkovca z leve strani žal naši napadalci niso uspeli izkoristiti. V 15. minuti pa vodstvo Slovenije. Vida je žogo izbil točno do Lovriča. Ta je z roba kazenskega prostora močno streljal. Žoga je na poti do gola zadela Lovrena in ravno toliko spremenila smer, da je bil vratar gostov Livaković nemočen. V 21. minuti kot za naše, bilo je dokaj vroče pred Livakovićevimi vrati.

V nadaljevanju smo gledali manj zanimiv in bolj izenačen nogomet. Veliko je bilo napak pri podajah žoge, nepotrebnih in neuspešnih preigravanj na sredini na obeh straneh. Ob koncu polčasa so Hrvati spet pritisnili.

V 37. minuti podaja Perisića Kramariću, ki pa spet ni bil natančen. Potem pa dober protinapad naših, Iličić je končno prišel do individualne akcije in strela. Vendar je streljal čez gol. Ta protinapad bi lahko naši bolje “vnovčili”. V 45. minuti še priložnost za goste po prostem strelu Modrića s strani, končalo se je srečno za naše.

Začetek drugega polčasa je bil podoben začetku prvega. Naši so se postavili dokaj globoko v obrambo, Hrvati so bili v posesti žoge. V 54. minuti je Oršić iz razdalje ogrel Oblaka. V 59. minuti neugoden strel Šporarja s strani, malo je manjkalo, da ni presenetil Livakovića.

Minute so minevale, naši so uspešno zaustavljali nalete gostov. Manjkal je samo nek konkretnejši protinapad, s katerim bi prišli v priložnost za drugi gol. Zadnjih deset minut je bilo dolgih.  Gostje so poskusili v 84. minuti pteko Perišića, streljal je natančno v Oblaka. V 89. minuti lep protinapad naših, rezervist Kramer je streljal čez gol.

Na koncu epska zmaga naših. Pred tekmo je malokdo pričakoval takšen rezultat. Po 30 letih smo končno premagali Hrvaško, še pred kratkim eno najmočnejših reprezentanc na svetu.

Končnih 1:0 za Slovenijo je presenetljiv, a popolnoma zaslužen rezultat. Naši igralci so odigrali herojsko. Vse se je poklopilo. Faza obrambe na čelu z vratarjem Oblakom je odlično delovala. Centralna branilca sta razčistila praktično vse nevarne situacije pred golom. Zelo dobra sta bila tudi oba bočna defenzivna igralca. Nekaj napak na srečo ni bilo kaznovanih. Sredina igrišča je odgarala svoje. Prav tako ofenzivni igralci. Posest žoge Hrvatom ni prinesla nič. Z izjemo prvih desetih minut so težko prihajali v priložnosti. Prav tako do prodorov po bokih. Poskušali so na silo, ni šlo. V nekaterih momentih, predvsem pri našem golu in strelu Vlašića, pa smo imeli tudi nekaj sreče. A to je sestavni del športa.

To je zmaga celotne ekipe, tudi individualist Iličić se je danes popolnoma podredil potrebam moštva. Čestitke selektorju Keku in strokovnemu vodstvu za taktiko, igralcem za srčnost in vsem skupaj za zmago

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine