7.8 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Ema Klinec spet na stopničkah, drugič letos zmagala Marita Kramer

Piše: P.T.,STA

Avstrijska smučarska skakalka Marita Kramer (257,7) je zmagovalka posamične tekme svetovnega pokala v nemškem Titisee-Neustadtu. Za drugo zmago v sezoni je vodilna v skupnem seštevku premagala Norvežanko Silje Opseth (254,0) in najboljšo Slovenko, Emo Klinec (245,5), ki je drugič zapovrstjo stala na odru za zmagovalke.

Kramerjeva je dobila tretjo tekmo za svetovni pokal v karieri. Že po prvi seriji je bila občutno boljša od tekmic, v drugo pa je le zadržala prednost in se veselila drugič to zimo, potem ko je zmagala v Ramsauu. Na Ljubnem ob Savinji je bila tretja.

V skupnem seštevku ima 19-letna Avstrijka, ki je sicer rojena na Nizozemskem, 260 točk. Druga je najboljša Slovenka Križnarjeva s 151. Tretja je Japonka Sara Takanashi, ki je osvojila 146 točk. Sledi pa že Klinčeva (140).

Dvaindvajsetletna slovenska skakalka, ki na prvi tekmi pokala v avstrijskem Ramsauu ni skakala zaradi okužbe z novim koronavirusom, je bila po drugem mestu na Ljubnem ob Savinji tokrat znova med najboljšimi tremi, in sicer na najnižji stopnički odra za zmagovalke. S tem je prišla do jubilejnih desetih stopničk v svetovnem pokalu.

“Dež, dež, dež … Težka tekma. Zdaj bi že skoraj rekla, da smo vajeni teh razmer, že na Ljubnem je bilo prizorišče precej mokro oziroma deževno. Sem zadovoljna s prikazanim, vem, kje imam rezerve. Upam, da jih izkoristim že jutri v prvi seriji. Potrebno je spet napadati naprej. Želim si še višje, za to pa se stvar mora poklopiti. Osredotočenost na skoke in delo celotne ekipe, to je to,” je po tretjih letošnjih stopničkah povedala Klinčeva.

Po prvi seriji je bila sicer četrta, nato pa je skočila 130 metrov in sprva zasedla drugo mesto za Opsethovo. Do konca ju je prehitela le še Kramerjeva.

Nika Križnar (236,9) je v drugi seriji napadla s sedmega mesta in skočila 132 metrov. S tem je v finalu pridobila dve mesti in končala kot peta. “Danes je bilo zame kar napeto. Prvi skok je bil malenkost slabši, a še vseeno se mi zdi, da napaka ni bila tako velika. V finalnem skoku pa je bilo bistveno boljše, a vem, da imam še rezerve. Znam pokazati tudi boljše skoke, upam da že jutri,” je dejala druga skakalka letošnje sezone svetovnega pokala.

Dobro se je odrezala tudi Jerneja Brecl (193,4), ki je prvič letos pristala med dobitnicami točk. Po prvi seriji je bila 12., v drugo pa je izgubila eno mesto za 13. izid. Njena najboljša posamična uvrstitev v svetovnem pokalu je sicer deseto mesto iz Oberstdorfa pred tremi leti. “Danes je bil najboljši skok v kvalifikacijah, preostala dva sta bila povprečna. Če jutri še malenkost dodam, sem lahko še višje,” je odločno dodala Breclova.

Nekoliko je razočarala Urša Bogataj (183,2), ki po dobrem nastopu v kvalifikacijah na tekmi ni prikazala najboljših skokov. Na koncu je zasedla 20. mesto. V finalno serijo se ni prebila Katra Komar (61,5), ki je bila z 99,5 metra prekratka in je končala na 38. mestu.

Organizatorji so sicer pred prvo od dveh posamičnih tekem izpeljali tudi kvalifikacije, ki so v petek odpadle. Od varovank Zorana Zupančiča se na tekmo ni uspelo uvrstiti le Špeli Rogelj, ki je bila 48.

Glavni trener je takole ocenil prvo od dveh posamičnih tekem v Titisee-Neustadtu. “Štiri tekme in štiri stopničke za nas, s tem smo izredno zadovoljni, imamo tekmovalke, ki se borijo za sam vrh. Ponovno težka tekma, dež pada že cele tri dni, tako da je sneg že kot sladoled. A punce so oddelale dobro. Danes ponovno čestitke Emi in Niki. Morda ni tako veliko presenečenje Jerneja, ki je kazala odlične skoke, po dolgem času je ponovno med 15. Mislim, da je sposobna še višje. Urša danes ni pokazala svojega, žal sta preveč grešili Špela in Katra. Jutri je ponovno dan za popravni izpit.”

V nedeljo bo na sporedu še druga posamična tekma v Titisee-Neustadtu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine