7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Dvojni dvojček Dragića, trojni dvojček Dončića

Košarkarji Miamija so ponoči v ligi NBA gostovali v Oklahoma Cityju in se veselili zmage s 116:107. Najbolj učinkovit v zmagovalni ekipi s Floride je bil slovenski košarkar Goran Dragić, ki je dosegel dvojnega dvojčka – 26 točk in 11 podaj. Uspešni slovenski noči v NBA je prispeval tudi Luka Dončić z novim trojnim dvojčkom pri Dallasu.

Le točko manj od Ljubljančana, ki je prispeval še 5 skokov in dve ukradeni žogi, je dosegel zvezdnik pri Miamiju Dwayne Wade. Pri domačih je bil z 31 koši najbolj razpoložen Paul George, dvojna dvojčka sta dosegla Jerami Grant s 27 točkami in 12 skoki ter Steven Adams, ki je ob 12 skokih dosegel tudi 10 točk.

Uvod v tekmo je obetal drugačen razplet, saj so gostitelji povedli kar s 13:0. A gostje so se prebudili in dobri dve minuti pred koncem prve četrtine je Dragić s trojko poskrbel za prvo vodstvo (20:19) Miamija in ga takoj nato povišal še s košem za dve točki in trojko na +6 in do konca tekme domači niso več povedli.

Zmaga za Miami je bila zelo pomembna za končnico. V play off napreduje osmerica iz konference, trenutno pa je Miami prav na osmem mestu, z zmago naskoka pred Orlandom in tremi pred Charlottom, Brooklyn in Detroit ima dve zmagi več.

“Trenutno cela ekipa deluje kot enota, vsi smo na isti valovni razdalji. Ne vem, zakaj je trajalo toliko časa v tej sezoni, ampak tudi v preteklih smo v marcu vedno našli najboljšo formo. Zdaj imamo priložnost še dodatno izboljšati igro, kar bi bilo odlična popotnica za končnico,” je po tekmi dejal slovenski organizator igre, ki bo naslednjič na parket stopil v noči na četrtek, ko bo Miami gostoval pri San Antonio Spurs.

Dallas z Luko Dončićem pa je daleč od končnice na predzadnjem mestu zahoda in je kar 13 zmag oddaljen od osmega mesta. Danes so Teksačani po podaljšku izgubili proti New Orleans Pelikans s 125:129. Pri vsem skupaj Dallasu ni prav nič pomagala izredna igra Luke Dončića, ki je dosegel novega trojnega dvojčka – 29 košev, 13 skokov in 10 podaj.

Na nasprotni strani je 30 točk dosegel Julius Randle, trojnega dvojčka pa je z 19 točkami, 10 skoki in 11 podajami dosegel Elfrid Payton, s tem pa že peto tekmo zaporedoma zabeležil ta statistični dosežek.

Dallas je polčas sicer dobil s +10, po menjavi strani pa ušel na 61:49. Gostje pa so se razigrali in celo povedli. v končnici so domači 19 sekund pred koncem po prostih metih Dončića povedli s 109:105. Gostje so nato hitro dosegli pet košev, 1,9 sekunde pred koncem pa je Dončić izvajal prosta meta, zadel le enkrat in ekipi sta šli v podaljšek.

Za nov mejnik pa je na tekmi poskrbel 40-letni nemški veteran Dirk Nowitzki. Ta je dosegel osem točk in se na večni lestvici NBA prebil na šesto mesto. Z zdaj 31.424 točkami je prehitel legendarnega Wilta Chamberlaina (31.419).

“Neverjetno, res. Dolgo se je to pripravljalo – vedel sem pred začetkom sezone, da gre le za nekaj več kot 200 točk, a se je nato vse skupaj zavleklo zaradi počasne vrnitve po poškodbi,” je o dosežku dejal veteran 21 sezon v ligi NBA. “Gre za nekaj posebnega, ko lahko popraviš katerega od mejnikov, ki ga je pred tabo postavila legenda lige. Wilt je bil najbolj dominanten igralec svojega časa,” je dodal Nowitzki.

Ob tem Nowitzki ni spregledal, da mu je žogo ob košu, s katerim je prehitel Chamberlaina, podal ravno Dončić: “Luka je prihodnost te franšize. Je odličen podajalec za svojo velikost, zato se je vse skupaj lepo izšlo.”

Po prostem večeru Dallas nato naslednji obračun čaka v Portlandu.

Drugod v ligi je odmevala predvsem zmaga San Antonia nad prvaki Golden State Warriors s 111:105. Gre za deveto zmago v nizu za moštvo iz Teksasa, pri katerem sta bila to noč najbolj učinkovita DeMar DeRozan s 26 točkami in LaMarcus Aldridge s 23 točkami in 13 skoki.

Nastop v končnici pa so si 13 tekem pred koncem rednega dela z zmago nad Boston Celtics zagotovili Denver Nuggets s srbskim centrom Nikolo Jokićem na čelu. Izidi je bil 114:105, Jokić pa je prispeval 21 točk in 13 skokov za 47. zmago sezone, s čimer se je Denver na prvem mestu zahoda izenačil z Golden State Warriors.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine