4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Drevi peti hokejski obračun med »zmaji« in »železarji«. Bo tudi tokrat “vroče” kot nekdaj?

Hokejisti najboljših slovenskih klubov se bodo danes še zadnjič v koledarskem letu 2018 pomerili na velikem derbiju. SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice se bosta udarila petič v sezoni, dosedanje štiri tekme so dobili Ljubljančani. Ti bodo tudi gostitelji današnjega obračuna, ki se bo v dvorani Tivoli začel ob 17.30.

 

Današnja tekma bo tretji obračun v alpski ligi, kjer sta slovenska kluba trenutno na četrtem (Olimpija) in devetem mestu (Jesenice). Že pred začetkom regionalnega tekmovanja pa sta ekipi odigrali še dve tekmi, prijateljsko na Bledu in pokalno v Kranju.

Vse štiri derbije do danes so dobili ljubljanski hokejisti. Prvi medsebojni obračun alpske lige konec oktobra na Jesenicah s 4:0, na drugem konec novembra v Ljubljani pa je bilo že bolj tesno, po preobratu in golu Olimpije v zadnji minuti je bil končni izid 4:3. Na poletni ligi avgusta na Bledu je bilo 2:0, v finalu slovenskega pokala septembra v Kranju pa z 2:1.

Ekipi v današnji derbi vstopata s popotnicama zmag na zadnjih tekmah, v sredo so Jeseničani doma ugnali podprvake iz Rittna s 7:4, Ljubljančani pa mlado salzburško zasedbo s 4:2. Obe moštvi pa sta v zadnjih tednih imeli nekaj težav zaradi prekinitve tekmovanja in odsotnosti mladih hokejistov, ki so uspešno nastopali na SP do 20 let na Poljskem.

Na Jesenicah se je medtem tudi veliko spremenilo: zadnji derbi je še vodil Gaber Glavič, ki je pozneje ostal brez službe, zdaj je trener nekdanji slovenski hokejski zvezdnik Marcel Rodman. Krst na klopi je preživel z Rittnom, zdaj ga čaka najpomembnejša tekma na domači sceni.

“Tudi jaz sem že odigral kar nekaj derbijev. Vsem nam to ni le tekma, mesto na lestvici tukaj ne igra vloge. Na takšnih derbijih so prisotna močna čustva. V lanski sezoni Olimpija ni mogla premagati Jesenic, v letošnji sezoni je zgodba obrnjena. Bomo pa naredili vse, da dosežemo prvo letošnjo zmago proti našemu večnemu tekmecu. Na Jesenicah je vedno cilj postati državni prvak. Cilja v alpski ligi pa ne bi spreminjal, naša želja je polfinale. Vemo, da imajo druge ekipe večje finančne zmožnosti, a je v končnici vse mogoče,” je za jeseniško spletno stran o prihajajočem derbiju in trenerskih izzivih dejal Rodman.

“Tam imajo mogoče pozitiven šok po menjavi trenerja, mogoče so malo spremenili taktiko, imajo več želje, na nas pa je, da čim bolje igramo, pripeljemo tekmo do konca in še enkrat zmagamo. Lepo je, da smo na zadnji tekmi prekinili niz domačih porazov v derbijih. A ko je derbi, nobena tekma ni lahka. Marcel morda nima izkušenj, znanja pa ima zelo veliko. Naše prednosti pa so štiri zmage zapored, mir v garderobi in mislim, da s smo po imenih močnejši. Pa še od lani imamo nekaj neporavnanih računov,” pa derbi pričakuje Sašo Rajsar, ki je bil strelec odločilnega ljubljanskega gola za zmago na prejšnjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine