15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Dončić za NY Times: Zelo sem razočaran, a s Slovenijo hočem na olimpijske igre

Slovenski zvezdnik Luka Dončić je v pogovoru za The New York Times ostro kritiziral nov način kvalifikacij za svetovno prvenstvo ter dodal, da če bo zdrav, bo z veseljem znova oblekel slovenski dres.

“Zelo sem razočaran. Smo evropski prvaki. Morali bi igrati na svetovnem prvenstvu,” je v uvodu pogovora s priznanim športnim novinarjem Marcom Steinom dejal Dončić.

“Ne razumem, zakaj so spremenili sistem kvalifikacij. Hudo mi je, da smo evropski prvaki in da ne bomo igrali na svetovnem prvenstvu,” je še enkrat ponovil, na vprašanje novinarja, kako na vse skupaj gledajo ljudje v Sloveniji, pa je odgovoril: “Ali ste gledali finale v Istanbulu? Živeli in dihali so z nami,” je bil jasen Dončić.

Zvezdnik Dallas Mavericks je novinarju dejal, “da je bila zmaga na evropskem prvenstvu v Istanbulu najbolj neverjetna stvar, ki se mu je zgodila v življenju,” ter dodal, da je njegova skrita želja igrati za Slovenijo na olimpijskih igrah. “Olimpijske igre, naslednje evropsko prvenstvo, naslednje svetovno prvenstvo. Hočem igrati za Slovenijo vedno, ko bom imel možnost in bom zdrav,” je dejal Dončić za The New York Times.

Novinar Marc Stein je v članku zapisal, da je Dončić zaenkrat glavni kandidat za naziv novinca leta, da je s povprečjem 18,1 točke, 6,5 skokov in 4,3 podaje najboljši mladi igralec iz Evrope in bodoči NBA zvezdnik ter da ima 19-letni Slovenec še vedno možnosti za uvrstitev na olimpijske igre.

Poleti 2020, nekaj tednov pred olimpijskimi igrami, so na sporedu še štirje kvalifikacijski turnirji za štiri prosta mesta v Tokiu 2020. Pred dnevi je generalni sekretar KZS Rašo Nesterović v pogovoru za STA povedal, da si KZS prizadeva, da bi bila Slovenija ena od gostiteljic teh turnirjev, kar bi pomenilo, da bi imeli Dončić in druščina pred svojimi gledalci v Stožicah možnost za premierno uvrstitev Slovenije na olimpijski košarkarski turnir.

V članku The New York Times, ki velja za najuglednejši ameriški dnevni časopis (prejel je 112 Pulitzerjevih nagrad, kar je največ med vsemi časopisi), sta kot tvorca “pravljice iz Istanbula” omenjena tudi Goran Dragić in Igor Kokoškov.

Mark Stein zaključuje, da je Mednarodna košarkarska zveza nov sistem kvalifikacij za SP kopirala iz nogometa in da želi razširiti igro po vseh celinah. Zato nobena reprezentanca, razen gostiteljice Kitajske, nima vnaprej zagotovljenega mesta. Tudi ne ZDA kot svetovne in olimpijske prvakinje. A ZDA so si mesta na Kitajskem zagotovile prejšnji konec tedna z zmago v Urugvaju. Ekipo ZDA, v kateri se je tekom kvalifikacij zamenjalo 46 igralcev iz razvojne G lige in ki je v desetih tekmah doživela dva poraza, je vodil Jeff Van Gundy, na svetovnem prvenstvu, kjer se bodo predstavili zvezdniki iz lige NBA, pa bo za krmilom legendarni, 69-letni Gregg Popovich.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine