7.8 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Dončič z Mavericks v rekordnem večeru prizadejal Clippers najhujši poraz

Dallas Mavericks Luke Dončića so kar s 124:73 v Los Angelesu dotolkli Clippers in se z najhujšim porazom tej ekipi, odkar nastopa v severnoameriški košarkarski ligi NBA, maščevali za izpad v prvem krogu končnice minule sezone. Dallas je postal tudi prvo ekipa v zgodovini NBA, ki je prvi polčas dobila za 50 točk (77:27).

Po podatkih Eliasa Sports Bureauja je bila pred tem najvišja razlika v najmočnejši košarkarski ligi na svetu vodstvo Golden State Warriors za 47 točk ob polčasu tekme s Sacramentom Kings 2. novembra 1991.

Dončić je tem izjemnem večeru svoje ekipe igral vsega 25 minut in 55 sekund ter v tem času prišel na prag trojnega dvojčka, prispeval je 24 točk, devet skokov in osem podaj. Na vprašanje, kdaj je ekipa, v kateri je igral, polčas dobila za 50 točk, je Dončić za spletno stran svoje ekipe na kratko odvrnil: “Mogoče še nikoli, ali pa, ko sem bil res mlad.”

Ekipi sta vstopili s povsem drugačnima izhodiščema v dvoboj, kot se je ta potem razpletel. Tokrat v črne drese odeti Clippers so sicer igrali brez poškodovanega zvezdnika Kawhia Leonarda, a so dobili svoja uvodna dvoboja v sezoni, Dallas pa je izgubil oba, tudi petkov obračun s prvaki lige Los Angeles Lakers (115:138) v istem Staples Centru, v katerem je potekala tudi sinočnja tekma.

Dončić jo je začel z 18 točkami v prvih dveh četrtinah, že tri minute in 23 sekund pred koncem prve je tokrat zeleni Dallas z delnim izidom 23:3 prišel do vodstva za dvajset točk (25:5), prednost pa je nato le še rasla za 36:13 ob koncu uvodnega dela igre, za prednost 40 točk (56:16) že sedem minut in 35 pred koncem prvega polčasa, po trojki Treyja Burka pa je bilo 23,5 sekunde pred glavnim odmorom 77:27. Petdeset točk razlike je bilo že v predzadnji minuti polčasa.

Dallas je iz igre v prvem polčasu metal 29:50 (58 odstotno), Clippers 9:37 (24,3), za trojke Dallas 9:20 (45), Clippers pa 1:19 (5,3) za njihov najslabši met za tri točke v prvem polčasu v zadnji četrtni stoletja. Ogromna razlika med moštvoma je bila tudi v drugih statističnih rubrikah.

Le štirje igralci Clippers so zadeli v prvih dveh četrtinah, Paul George 13 z metom 4:12 iz igre. Na drugi strani je samo Luka Dončič v tem delu nanizal 18 točk, sedem skokov in štiri podaje, kar je več asistenc, kot celotna ekipa Clippers (3). Dončić in Josh Richardson sta v prvem polčasu skupaj zadela 33 točk, šest več kot vsi tekmeci skupaj.

“To je bila očitno najboljša predstava te ekipe, tako v rednem delu kot v končnici. Očitno. Na prvih dveh tekmah smo imeli nekaj težav in nihanja v igri. Fantje so se tega zavedali in so se že pred tekmo odločiti, da naravnajo svoje merke ter da bodo najmočnejše moštvo v telovadnici,” je slikoviti dvoboj opisal trener zmagovalcev Rick Carlisle.

Ta velika prednost ob polčasu je pritegnila pozornost po celotni ligi. Tako je nekdanji legendarni igralec Lakers Magic Johnson prek Tweetetja sporočil, da je moral prekiniti ogled tekme ameriškega nogometa: “Kaj takega nisem še nikoli videl v NBA in to pri Clippers doma!”

Clippers so sicer začeli drugi polčas z delnim izidom 11:0, a se Mavericks niso ustavili, povedli so za 57 točk in tudi brez ključnih mož na čelu z Dončićem v zaključku prizadejali Clippers najhujši poraz v zgodovini franšize. Dallas je več kot pol ure, 31 minut in 11 sekund nato do konca tekme vodil z najmanj 40 točkami razlike, kar se v zadnjih 25 letih v najmočnejši košarkarski ligi na svetu še ni primerilo.

Dallas se po treh gostovanjih vrača v svojo dvorano, v kateri bo v noči na zadnji dan letošnjega leta po srednjeevropskem času igral proti Charlotte Hornets.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine