2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Dončić v podaljšku odločilno prispeval k zmagi Dallas Mavericks

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je odločilno prispeval k zmagi Dallas Mavericks po podaljšku proti New Orleans Pelicans s 127:123 v severnoameriški ligi NBA. S tem je dobil sploh prvi obračun proti številki ena letošnjega nabora Zionu Williamsonu. Miami Heat Gorana Dragića pa je v floridskem derbiju ugnal Orlando Magic s 116:113.

 

Enaindvajsetletni Dončić je Dallas v podaljšku popeljal do zmage na prvem medsebojnem obračunu najbolj opevanih mladih košarkarjev v zadnjih letih. Zion Williamson se je sicer izkazal z 21 točkami, Dončić pa se je na koncu smejal zadnji, čeprav je v rednem delu obračuna večkrat v bolečinah pogledoval proti poškodovanemu levemu palcu, zaradi česar ni veliko zaključeval pod košem. Zgrešil je tudi lahko polaganje in izgubil veliko žog (7).

V podaljšku pa je prevzel odgovornost in dosegel sedem točk, prispeval pa je še pomembno podajo Latvijcu Kristapsu Porzingisu za zabijanje ter odločilni skok v napadu, s katerim so nato po zadetih prostih metih mirno prišli do 38. zmage v sezoni. Dončić je v 41 minutah dosegel 30 točk ob 17 skokih in 10 podajah. S tem je še 14. v sezoni prišel do trojnega dvojčka.

Z 22. v karieri pa je presegel rekord Jasona Kidda v dresu teličkov. Dončić je za to potreboval vsega 122 tekem. Obenem je postal šele peti košarkar v zgodovini, ki je v eni sezoni dosegel najmanj deset trojnih dvojčkov z najmanj 30 točkami. To je pred njim uspelo le Oscarju Robertsonu, Michaelu Jordanu, Russellu Westbrooku in Jamesu Hardnu.

Dallas (38-25) je z zmago še vedno sedmi v zahodni konferenci, saj so do zmage s 114:107 v gosteh proti Detroitu prišli tudi košarkarji Oklahome (38-24), v boju za prednost domačega parketa v končnici pa moštva ločijo zgolj malenkosti, saj ima četrti Houston (39-21) zgolj zmago več.

Prav tako v boju za četrto mesto na vzhodu dobro kaže Miamiju (40-22). Za to imajo zasluge predvsem strelci z razdalje ob zmagi s 116:113 proti floridskemu tekmecu Orlandu. Goran Dragić in druščina so postavili rekord franšize z 22 trojkami.

Duncan Robinson je vseh svojih 27 točk dosegel z meti izza črte za tri. Zadel je devet od 12 metov. Goran Dragić pa je zadel pet trojk iz devetih poskusov, dvoboj pa je zaključil s 25 točkami in 9 podajami v nekaj več kot 31 minutah na parketu.

Miami ima zdaj tri zmage prednosti pred Indiano na petem mestu, potem ko so Pacers (37-25) izgubili proti vodilnemu Milwaukeeju s 100:119. Po porazu z Miamijem so se Bucks (53-9) pobrali in imajo na vrhu vzhodne konference 10 zmag več od Toronta (43-18).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine