12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Do superveleslalomskega zlata na SP v alpskem smučanju se je prvič dokopal Italijan Dominik Paris; Martin Čater trinajsti

Italijan Dominik Paris je zmagovalec superveleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju. Devetindvajsetletni Južni Tirolec je za premierni naslov svetovnega prvaka ubral najhitrejšo linijo na zahtevni postavitvi, ki jo je premagal s časom 1:24,20 minute. Od slovenskega kvarteta je tekmo končal le Martin Čater na 13. mestu.

 

Po moškem superveleslalomu ne bodo podelili brona, ampak kar dve srebrni snežinki.

Le devet stotink sekunde sta bila za srebro počasnejša 38-letni francoski veteran Johan Clarey in Avstrijec Vincent Kriechmayr. Clarey je postal celo najstarejši prejemnik odličja v zgodovini svetovnih prvenstev. Prehitel je Šveda Patrika Järbyna, ki je srebro na ekipni tekmi leta 2007 v Areju osvojil star 37 let in 308 dni.

Parisov reprezentančni kolega Christof Innerhofer, svetovni prvak iz leta 2011, je na četrtem mestu zaostal 35 stotink sekunde. V eni sekundi za zmagovalcem se je zvrstilo 17 tekmovalcev.

Za najboljši slovenski dosežek oziroma edino slovensko uvrstitev je poskrbel Martin Čater. Za Parisom je bil počasnejši le 59 stotink sekunde. Ob prihodu v cilj je bil dvanajsti, nato pa je izgubil še eno mesto.

“Na progi sem se počutil res dobro. Smučal sem kar na visoki ravni. Se mi je pa pripetila ena taktična napaka, zaradi katere sem izgubil dosti časa ter vrhunsko uvrstitev,” je dejal Čater, ki pričakuje, da mu bo nastop brez napak uspel na sobotnem smuku.

“Ogled in lastna ocena sta bili pomembni, da narediš pravo smer čez prelomnico. Vsi poskusijo dati svoj maksimum in včasih se ne izide. Danes je bilo treba vse te valove res natančno odpeljati,” je Čater pokomentiral številne odstope, ko je le tveganje prineslo rezultat. Ostali trije Slovenci, Boštjan Kline, Klemen Kosi in Miha Hrobat so odstopili.

Zmagovalec preizkušnje Paris je v tej zimi pred Arejem slavil na superveleslalomu in smuku v Bormiu, najhitrejši pa je bil tudi na slovitem smuku v Kitzbühelu.

Italijani imajo že dve kolajni na 45. SP v alpskem smučanju. Sofia Goggia je osvojila srebro na ženskem superveleslalomu, ko je za zlato Američanko Mikaelo Shiffrin zaostala le dve stotinki sekunde.

Kanadčan Erik Guay, ki je superveleslalom dobil na SP pred dvema letoma v St. Moritzu, ni branil zlata, saj se je pred začetkom sezone tekmovalno upokojil.

Tekmovalni spored svetovnega prvenstva se bo nadaljeval v petek z žensko alpsko kombinacijo, na kateri bosta slovenske barve branili Ilka Štuhec in Maruša Ferk, v soboto bo na sporedu moški smuk, v nedeljo pa še ženski, na katerem bo Štuhčeva napadala še drugi naslov smukaške svetovne prvakinje.

Tekmovalni dan je bil v znamenju norveškega dvojca Svindal-Jansrud, ki se jima na težki tekmi ni izšlo. Na startu so bili trije različni olimpijski prvaki v superveleslalomu, ki pa v tej disciplini na svetovnih prvenstvih še nimajo zlata, Avstrijec Matthias Mayer (Pyeongchang 2018) ter Norvežana Kjetil Jansrud (Soči 2014) in poslavljajoči se šampion Aksel Lund Svindal (Vancouver 2010).

Mayer je bil v skupini 21 tekmovalcev, ki niso končali v cilju oziroma so odstopili. Svindal na svojem zadnjem superveleslalomu v karieri in Jansrud pa na skoraj svojem domačem prizorišču nista bila v ospredju.

Na startu je bil tudi nekdanji svetovni prvak v disciplini iz Vaila 2015 Avstrijec Hannes Reichelt, prav tako veteran še starejši od Clareyja, julija bo star 39, ki je bil tudi med tistimi, ki so odstopili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine