22.3 C
Ljubljana
petek, 10 maja, 2024

Dirka po Franciji: Vingegaard pridobil prednost, a Pogačar še ni rekel zadnje besede

Piše: C. R, STA

Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zmagovalec 16. etape na kolesarski dirki po Franciji. V vožnji na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km) je 26-letnik za 1:38 minute ugnal drugouvrščenega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in izdatno povišal prednost v skupnem seštevku.

V njem ima lanski zmagovalec Toura po novem kar 1:48 minute naskoka pred Tadejem Pogačarjem. Razlika do tretjeuvrščenega Britanca Adama Yatesa (UAE Team Emirates) pa se je še precej povišala, in sicer na 8:52 minute.

“Iskreno je bilo toliko trenutkov med množico ljudi, da nisem niti vedel, kaj mi govorijo po radiu. Toda dobro so me vodili po trasi, zato bi se jim rad zahvalil,” je v prvem odzivu organizatorjem dejal danski zvezdnik.

“Počutil sem se izjemno, to je najboljša vožnja na čas moje kariere. Ponosen sem na doseženo ter etapno zmago. To je moja prva zmaga v kronometru na Touru,” je pripomnil in dodal, da ni pričakoval takšne razlike. “Iskreno tega nisem pričakoval, presenetil sem še sebe. Nisem si mislil, da bom lahko tako hitro kolesaril. Toda Toura še ni konec, do konca je še dovolj zahtevnih etap. Borili se bomo tudi v prihodnjih dneh, komaj čakamo,” je še opozoril 26-letni Danec.

Tudi slovenski as precej hitrejši od vseh ostalih

Na pot se je Pogačar podal natanko ob 16.58, dve minuti za njim pa je na krenil Vingegaard. Toda Danec je zelo hitro začel in Pogačarju že pri prvem vmesnem času vzel 16 sekund. Tudi slovenski as pa je bil precej hitrejši od vseh ostalih, in sicer za 26 sekund.

Tudi pri drugem vmesnem času je bil Pogačar 20 sekund hitrejši od ostalih, a za njim je bil Danec tokrat nenadkriljiv. Že pred vzponom je Danec Slovencu vzel 31 sekund. Pogačar je nato menjal kolo za vzpon do cilja in pri tretjem vmesnem času imel kar 44 sekund naskoka pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). Vingegaard pa ni menjal kolesa, a še povišal prednost pred slovenskim asom na več kot minuto.

Do cilja je prednost lanskega zmagovalca le še naraščala, po 22,4 km pa je ta znašala 1:38 minute. Pogačar je sicer tretjeuvrščenega Van Aerta ugnal za kar 1:13 minute.

“Definitivno Toura še ni konec. Sploh če bo jutri deževalo, potem vam lahko obljubim, da bo zanimivo. Sicer pa nas čakata še dve zahtevni, v bistvu najtežji etapi na tem Touru. Vse se še lahko zgodi, vsi lahko imamo slab dan. Poskusili bomo narediti načrt. Ni lahko nadoknaditi nekaj manj kot dve minuti, a poskusili bomo,” je za organizatorje Toura dejal Pogačar.

“Kronometer sem začel dobro, a na koncu sem poskusil vsaj zmanjšati veliko razliko, ki jo je nabral. Dal sem vse od sebe. Upam, da je bil danes tako kot na Marie-Blanque in da bo jutri moj dan,” je še na izgubo časa v letošnji peti ter nato protiudarcu v šesti etapi dodal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

“Pogačar odlično, Vingegaard fenomenalno”

“Tadej je odpeljal odličen kronometer, Vingegaard pa je bil fenomenalen. Lahko mu le čestitamo za današnjo zmago, mi pa se moramo osredotočiti na jutrišnjo etapo. Jonas je bil res vrhunski, lahko pa vidimo, da je bil tudi Tadej pred tretjim več kot minuto, kar je prav tako vrhunska vožnja,” je slovenskim novinarjem v Comblouxu dejal športni direktor emiratov Andrej Hauptman.

“Danes se je treba spočiti, jutri pa iti motiviran v etapo, saj se lahko na Touru zgodi vse. Treba je poskusiti zmagati v etapi in videti, kaj še lahko dosežemo,” je še dodal slovenski funkcionar pri Pogačarjevi ekipi.

Preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), nista dirkala na polno. Mohorič je bil z zaostankom 6:42 minute na koncu 95., Mezgec pa je bil natanko dve minuti počasnejši in zasedel 152. mesto.

Ni še konec

V sredo bo na vrsti kraljevska etapa letošnjega Toura. Ta bo kolesarje popeljala od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) ter slabih 7 km pred ciljem prečkala najvišjo točko na prelazu Col de la Loze (2304 m).

Že pred tem kolesarje čakata prelaza prve kategorije na Saisies (13,4 km/5,1 %) in Roselend (19,9 km/6 %) ter druge kategorije na Longefoy (6,6 km/7,5 %). Vrh izjemno zahtevnega prelaza Loze (28,1 km/6 %) prihaja vsega 6,6 km pred ciljem. Nato sledi le še spust do Courchevela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine