10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Dirka po Franciji: Primož Roglič in Tadej Pogačar sta obdržala mesti, ki sta ju držala pred 10. etapo

Slovenska kolesarska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar se tudi v deseti, ravninski, etapi dirke po Franciji nista izognila stresu, a sta kljub temu končala v končala v prvi skupini in obdržala mesti, ki sta ju držala pred etapo. Roglič bo še naprej nosil rumeno majico vodilnega, Pogačar pa bo v naslednjih težjih etapah napadal s sedmega mesta.

 

Strah, da bodo kolesarji v ravninski etapi, ki pa jo je ob atlantski obali spet otežil veter, nervozni, se je uresničil. Padcev ni manjkalo, prvemu večjemu se je komaj izognil Roglič, Pogačar pa je bil udeležen v drugem, 70 kilometrov pred ciljem, ta je bil na otoku Re, in je celo zaostal.

Marsikateri slovenski navijač se je spomnil petkove, prav tako ravninske etape, v kateri je izgubil dragocene sekunde. Toda tokrat jih ni, Jan Polanc, moštveni kolega pri ekipi UAE Emirates, ga je spet počakal, skupaj sta hitro ujela glavnino, za razliko od petka pa se je slovenski as takoj preselil v ospredje in ni dovolil, da mu glavni tekmeci uidejo.

Kolesarji Ineosa so v vetru napadli 20 kilometrov pred ciljem, odgovorili so jim člani Jumbo Visme in Sunweba, glavnina je razpadla, v ospredju je končalo približno 50 kolesarjev, ki so se udarili za zmago.

Med njimi je bil tudi Luka Mezgec, ki pa pred sprintom ni bil v dobrem položaju. Slovak Peter Sagan ga je izrinil povsem ob ograjo, a se Slovenec ni predal, toda več kot desetega mesta ni mogel iztržiti. Prvič na dirki je pri 29 letih zmagal Sam Bennett, ki je imel več moči od Avstralca Caleba Ewana in Sagana.

“Ustrašil sem se, da sem sprintal s prevelikim prenosom. Na srečo se je izkazalo, da ne. Nisem pa dolgo časa vedel, ali sem zmagal ali ne. To so mi povedali šele drugi. Dolgo časa sem čakal na trenutek, zato se opravičujem, da ne morem povedati več,” so bile besede, ki jih je v joku sestavil zmagovalec. Irec je tako trem zmagam na Giru in dvema na Vuelti dodal še prestižno na Touru.

Tokratna etapa je imela svoj uvod. Organizatorji dirke so objavili rezultate ponedeljkovih testov na novi koronavirus. Med kolesarji ni okužen nihče, so pa okuženi štirje spremljevalci ekip Ineos Grenadiers, Mitchelton, Cofidis in AG2R. Če bi imela kakšna ekipa okužena dva, bi se morala celotna ekipa posloviti. Okužen je tudi direktor dirke Christian Prudhomme.

V sredo bo na sporedu še ena etapa, v kateri naj bi imeli glavno besedo sprinterji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine