6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Danska in Anglija prepričljivo v polfinale

Piše: Samo Vidovič

Baku je bil prizorišče tretje tekme četrtfinala med Dansko in Češko.

Danci so odlično začeli, že v peti minuti so povedli. Po kotu Stryger Larsna z desne strani je češka obramba pozabila na Delaneya, slednji pa je z desetih metrov z glavo premagal vratarja Vaclika.

V 13 minuti je po dolgi globinski žogi Damsgaard že premagal Vaclika, a je streljal prerahlo, branilec Čehov Coufal je uspel preprečiti povišanje vodstva.

Nova priložnost se je Delaneyu ponudila v 16 minuti, tokrat je streljal mimo gola.

V 22 minuti so svojo prvo priložnost dočakali tudi Čehi, strel Holeša z bližine je vratar Scmeichel odbil v kot.

Čehi so v nadaljevanju prevzeli pobudo,  Danci so bili nevarni v protinapadih. Po enem izmed njih je Damsgaard v 37 minuti močno streljal,  Vaclik je žogo odbil v polje.

V 42 minuti pa so Danci povišali vodstvo. Maehle je z leve strani izjemno, z zunanjim delom stopala podal pred gol, vtekajoči Dolberg pa je samo podstavil nogo in premagal Vaclika, ki ni niti trenil.

Čehi so ob polčasu naredili dve menjavi in takoj na začetku drugega polčasa močno pritisnili. Že v prvi minuti nadaljevanja se je moral Scmeichel po strelih Krmenčika in Baraka zelo izkazati. V 48 minuti pa je po strelu Schicka vendarle klonil.

Po furioznem začetku Čehov v drugem polčasu so se Danci uspeli zbrati in Čehom niso več dovolili resnejših priložnosti. Po vstopu Povlsena pa so spet postali nevarnejši pred češkim golom. V 77 minuti se je moral Vaclik zelo potruditi ob njegovem strelu.

Maehle je bil v 82 minuti sam pred Vaclikom, ki je strel z nogo odbil v kot.

To je bila zadnja večja priložnost na tekmi. Zmaga Dancev z 2:1 je zaslužena,  bili so boljši za gol. Zelo dobro so odigrali prvi polčas, v nadaljevanju so nekoliko padli, pomaknili so se nazaj. Po slabem začetku prvenstva imajo sedaj priložnost,  da pridejo celo v finale.

Čehi so tekmo izgubili v prvem polčasu, ko so dobili dva gola. Kasneje so se uspeli vrniti v tekmo, do preobrata jim ni uspelo. Kljub temu so lahko s predstavami na tem prvenstvu zadovoljni.

Tudi na drugi današnji tekmi v Rimu med Anglijo in Ukrajino smo takoj na začetku tekme videli gol. V četrti minuti je Sterling lepo zaposlil Kana, ta pa je z bližine premagal vratarja Bushchana.

Na drugi strani je v 16 minuti prvi zapretil Yaremchuk, vratar Pickford je bil na mestu.

Sledila je igra med dvema kazenskem prostora, videli smo nekaj poskusov od daleč, brez večje nevarnosti za oba vratarja.

V prvi minuti nadaljevanja pa je Maguire po predložku Shawa s prostega strela z glavo povišal prednost Angležev.

V 50 minuti kombinacija Shaw-Kane, angleški kapetan je z glavo dal svoj drugi gol na tekmi. Tekma je bila odločena.

V 62 minuti je Bushchan z izjemno parado preprečil Kanu hat trick. Že v naslednji minuti pa so Angleži po kotu dali četrti gol, s petih metrov je zadel Henderson. 4:0 za Angleže je bil tudi končni rezultat tekme.

Angleži so bili danes za razred boljši od Ukrajincev. Spet so odlično odigrali v obrambi, na tem prvenstvu še niso dobili gola. V napadu pa se je v zadnjih dveh tekmah odprlo Kanu, ki postaja tisti stari Kane iz preteklih sezon.

Ukrajina je z nastopom v četrtfinalu dosegla svoj maksimum. Ta generacija ni na nivoju najboljših evropskih ekip, to se je danes dobro videlo. Prvi polčas je bil še soliden, v prvih petih minutah drugega so popolnoma propadli. Povsem so odpovedali v obrambi, kjer so delali napake predvsem pri pokrivanju igralcev in prostora kot tudi pri skok igri, tri gole so dobili po strelih z glavo.

Polfinalna para sta Italija-Španija in Danska-Anglija. Prva tekma bo na sporedu v torek, druga v sredo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine