6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Danes začetek finala Davisovega pokala

Francija in Hrvaška bosta odigrali zadnji finale Davisovega pokala v starem formatu. Od danes do nedelje se bosta na peščeni podlagi na stadionu Pierre Mauroy v Lillu potegovali za enajsti naslov v zgodovini Francije in drugega za Hrvaško.

Čeprav so Francozi branilci lovorike in bodo gostitelji na nogometnem stadionu, ki je leta 2015 gostil zaključne boje eurobasketa in bo za finale Davisovega pokala pripravljen, da sprejme 28.000 gledalcev, je Hrvaška nesporni favorit. Njene barve bosta branila med drugim Marin Čilić in Borna Čorić, sedmi in dvanajsti igralec z lestvice ATP, medtem ko Franciji manjkajo njeni trije najboljši igralci, Richard Gasquet, Gael Monfils in Gilles Simon.

Na papirju sta izenačeni le dvojici. Hrvaška bo v igro poslala Mateja Pavića, ki je četrti igralec parov na svetu in je prejšnji teden nastopal na zaključnem turnirju v Londonu, ter verjetno Ivana Dodiga, francoski kapetan Yannick Noah pa ima na voljo Nicolasa Mahuta in Pierre-Huguesa Herberta, ki sta v Londonu igrala v finalu.

Davisov pokal, ki se več kot sto let igra po sistemu izločanja in je najbolj množično in po vsem svetu razširjeno ekipno tekmovanje, bo od 2019 potekalo po turnirskem sistemu. Termin je od 18. do 24. novembra, udeležilo pa se ga bo 18 najboljših reprezentanc na svetu. Te bodo razdeljene v šest skupin, v četrtfinale pa se bodo uvrstile zmagovalke skupin ter še dve najboljši drugouvrščeni ekipi.

Šest udeleženk je že znanih (ZDA, Španija, Francija, Hrvaška, Argentina, Velika Britanija), preostalih dvanajst pa bo februarja 2019 po dvobojih Brazilija – Belgija, Uzbekistan – Srbija, Avstralija – Bosna in Hercegovina, Indija – Italija, Nemčija – Madžarska, Švica – Rusija, Kazahstan – Portugalska, Češka – Nizozemska, Kolumbija – Švedska, Slovaška – Kanada in Kitajska – Japonska.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine