10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Danes se začenja nogometno SP v Rusiji

Danes ob 17. uri bo na sporedu uvodna tekma nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji. V Moskvi se bosta na stadionu Lužniki pomerili gostiteljica Rusija in Savdska Arabija, ki bosta tako odigrali prvo tekmo v skupini A, v kateri sta še Egipt in Urugvaj. Ta dva bosta uvodni obračun igrala v petek ob 14. uri.

Prvenstvo bodo slavnostno odprli pol ure pred začetkom uvodne tekme. Na odprtju bo sodelovalo približno 500 plesalcev, telovadcev in akrobatov na prožni ponjavi, s katerimi bodo poudarili lastnostni Rusije. Zvezda odprtja pa bo britanski pevec Robbie Williams.

Prvenstvo v Rusiji bo sicer v 11 mestih in na 12 stadionih, kjer bo skupno 64 tekem, ki jih bodo gostili Moskva z dvema stadionoma, St. Peterburg, Soči, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov na Donu, Nižnji Novgorod, Jekaterinburg in Samara.

V vlogi favoritov so Brazilci z Neymarjem, Nemci, ki branijo naslov, Francozi, Argentinci, Belgijci in tudi Španci, čeprav so ti tik pred zdajci ostali brez selektorja Julena Lopeteguija, ki se seli k madridskemu Realu. Na SP bo Špance po novem vodil Fernando Hierro.

Mednarodna nogometna zveza bo zmagovalcu turnirja dala 32 milijonov evrov, finalistu približno 23,6 milijona, tretjeuvrščenemu 20,7 milijona, poražencu tekme za tretje mesto pa 18,6 milijona.

Četrtfinalisti bodo bogatejši za 13,5 milijona evrov, uvrstitev v osmino finala pa bo reprezentancam prinesla po 10,1 milijona evrov denarne nagrade. Zgolj z nastopom na mundialu bodo udeleženke bogatejše za 6,7 milijona evrov nagrade.

Prvenstvo v Rusiji se bo končalo 15. julija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine