8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Cristina Gutiérrez, zobozdravnica, ki se je zapisala v zgodovino relija Dakar in ima za šefa Lewisa Hamiltona

Piše: Damian Ahlin

Danes se bo končal eden najbolj nestrpno pričakovanih športnih dogodkov leta. reli Dakar. Španka, Cristina Gutierrez, je šele druga ženska, ki ji je uspelo osvojiti etapno zmago na tej legendarni dirki. Je svetovna prvakinja v Cross Country Reliju, enkrat na mesec pa v svoji zobozdravniški ordinaciji zdravi svoje sosede.

Čeprav je ena od dveh žensk v zgodovini, ki sta na reliju Dakar osvojili etapno zmago, je nasmejana in zelo skromna. Španka Cristina Gutiérrez se je z avtomobilskim športom začela ukvarjati kot amaterka in postala ena najboljših voznic v svoji državi. Vendar pa ne pozabi na rodni Burgos in njegove prebivalce, s katerimi je vsak mesec v stiku, saj še naprej dela v svoji zobozdravstveni ordinaciji, kjer je specialistka ortodontije. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Lewis Hamilton zaradi njenih zaslug postal pozoren nanjo in jo povabil v svojo ekipo Extreme E, kategorijo električnih SUV-jev, ki dirkajo v negostoljubnih krajih.

Z avtomobili je začela dirkati, ko je postala polnoletna. Pri 30 letih je v svoji do sedaj športni poti postala prvakinja relija v svoji državi, je prva Španka, ki je končala reli Dakar z avtomobili, leta 2021 pa je postala svetovna prvakinja v reliju Cross Country.

Cristinina učiteljica na reliju Dakar je bila Nemka Jutta Kleinschmidt, ki je leta 2001 kot prva in doslej edina ženska zmagala v skupni razvrstitvi tega legendarnega tekmovanja. Vozi vozilo OT3 v kategoriji UTV ali Side by side, ki so peščene vrste, v razredu Light Prototype, pomaga pa ji belgijska ekipa Overdrive. To je njena šesta udeležba na reliju Dakar, kjer se bori za najvišja mesta. V ta razred strojev se je podala po tem, ko je bila leta 2021 skoraj izključena, vendar ji je Sébastien Loeb (devetkratni svetovni prvak v rallyju), njen moštveni kolega v Extreme E, preskrbel sponzorja in je lahko dirkala.

Na vprašanje kaj je težje, biti ortodont ali voziti avto na reliju Dakar je odgovorila: Odvisno od problema, ki ga imam. Včasih je bolnik bolj zapleten in se spotiš. Gre za različni disciplini, saj ena zahteva veliko adrenalina, kot na primer avtomobilske dirke, druga pa več potrpežljivosti, kot v zobozdravstveni ordinaciji. Oba sta dobra zame in v obeh uživam.

Letos jo je Lewis Hamilton izbral v svojo ekipo Extreme E, kjer se je skupaj z Loebom do zadnjega kroga borila za naslov in se po točkah izenačila z ekipo Nica Rosberga, ki je na koncu postal prvak z največ zmagami (3-1).

Cristina Gutiérrez sanja, da bi lahko to počela še naprej, Živi uresničene sanje. Dirkanje z avtomobili je bila vedno njena največja želja in danes jo uresničuje, zato upa, da bo s tem poklicem nadaljevala čim dlje.

Vir: Infobae

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine