11.7 C
Ljubljana
sobota, 4 maja, 2024

Cristianu Ronaldu grozi milijardna tožba

Piše: C. R.

Oglaševalska pogodba z borzo kriptovalut Binance se lahko za superzvezdnika Cristiana Ronalda spremeni v finančno katastrofo. V tožbi, vloženi pri zveznem sodišču na Floridi, je zahtevana odškodnina v višini ene milijarde dolarjev – zaradi goljufije

Nogometaš Cristiano Ronaldo se zaradi oglaševanja borze kriptovalut Binance sooča s skupinsko tožbo. V tožbi, vloženi pri zveznem sodišču na Floridi, je od zvezdniškega napadalca zahtevana odškodnina v višini ene milijarde dolarjev (približno 910 milijonov evrov).

V tožbi je navedeno, da je bilo Ronaldovo oglaševanje za nemenjalne žetone (NFT) borze Binance “goljufivo in nezakonito”. Žetoni NFT so “nevnovčljivi žetoni”, ki so shranjeni s tehnologijo veriženja blokov (blockchain), digitalno zbirko podatkov. S tem postopkom naj bi se žetoni NFT spremenili v edinstvene zbirateljske predmete.

Digitalni žetoni so za kratek čas doživeli razcvet, vendar je posel z NFT v veliki meri propadel, zlasti ker so industrijo kriptovalut v zadnjem času pretresali škandali.

Pred svetovnim prvenstvom 2022 v Katarju je Ronaldo predstavil svojo prvo kolekcijo NFT s svojimi začetnicami “CR7”. V prodajo je bilo ponujenih sedem animiranih kipcev, ki prikazujejo zvezdnika v ikoničnih trenutkih njegove športne kariere. Izhodiščne cene za Ronaldovo serijo NFT so se gibale v vrednosti približno 77 do 10.000 dolarjev.

Izjava o zahtevku govori o izjemnem uspehu oglaševanja njegovega partnerstva z borzo kriptovalut. Iskalne poizvedbe s ključno besedo Binance so se po objavi Ronaldove kampanje za NFT povečale za 500 odstotkov. Tožniki trdijo, da jih je partnerstvo družbe Binance z zvezdniki, kot je zvezdniški napadalec, pripeljalo do dragih in nevarnih naložb.

Ravno prejšnji teden je največja svetovna borza kriptovalut Binance pristala na plačilo globe v višini skoraj štirih milijard dolarjev zaradi domnevnih kršitev ameriške zakonodaje o vrednostnih papirjih. Njen ustanovitelj in izvršni direktor Changpeng Zhao je odstopil in priznal, da ni ukrepal proti pranju denarja na platformi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine