7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Chavesu 19. etapa na Giru, brez sprememb na vrhu; Roglič v skupni razvrstitvi še vedno tretji

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) tudi po 19. etapi dirke po Italiji ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku. Vodilni je še naprej Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), drugi pa Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Na današnji preizkušnji je slavil Kolumbijec Esteban Chaves (Mitchelton-Scott).

Drugo mesto je na 151 km dolgi gorski etapi med krajema Treviso in San Martino di Castrozza zasedel Italijan Andrea Vendrame, tretje pa Portugalec Amaro Antunes.

Glavni pretendenti za končno zmago na letošnji italijanski pentlji so v cilj prikolesarili s šestimi minutami in pol zaostanka za ubežniki, tako da v skupni razvrstitvi ni prišlo do sprememb.

Današnja prva od treh ključnih etapa Gira se je začela v Trevisu, končala pa z zaključnim vzponom do San Martina di Castrozze. Na startu in cilju je bila kot gostja Bahrain-Meride tudi svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki v teh dneh zaključuje rehabilitacijo in je našla čas, da je prišla bodrit rojake na dirko po Italiji.

Chaves je bil član ubežne skupine in zmagal prvič po lanskem maju, ko je bil najboljši na Giru, nato pa se je preostanek sezone boril z zdravstvenimi težavami. Drugi Vendrame je imel v zadnjih dveh kilometrih dvakrat težave z verigo, a je vseeno na vso moč pritiskal na pedala in je povsem izmučen obležal za ciljno črto.

“Neverjetno, res nimam besed. Garal sem, družina mi je stala ob strani, ekipa in prijatelji prav tako. Nikoli se nisem vdal. Današnji vzpon je dal odgovor na to. Večkrat sem napadel in za seboj pustil vse. Enako je v življenju. Moraš napadati do ciljne črte, saj ne veš, kako blizu si, dokler nisi čez njo. Res sem zelo vesel. Vsi smo jokali,” je bil presrečen Chaves.

Na celotnem vzponu, dolgem dobrih 13 kilometrov, do San Martina di Castrozze je bilo že opoldan ogromno slovenskih navijačev, tako ob cesti kot na kolesih.

Od favoritov je na njem najresneje pospešil Miguel Angel Lopez in prikolesaril do nekaj sekund prednosti. Na koncu je pred favoriti prišel s 45 sekundami prednosti. Roglič je sicer poskusil s pospeševanjem, a so mu favoriti brez večjih težav sledili do ciljne črte.

Devetindvajsetletni zvezdnik Jumbo-Visme se je takoj po koncu etape spustil v dolino, izjav slovenskim medijem ni dal.

Iz dneva v dan bolj izmučeni Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 35., za Chavesom je zaostal 7:36 minute. Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil 88., 18:30 minute počasneje od zmagovalca. Skupno je Polanc zadržal 11. mesto, Bole je 108.

Sobotna etapa bo še bolj zahtevna. Začela se bo v Feltreju in se po 194 kilometrih končala z vzponom na Monte Aveno. Še pred tem kolesarje čakajo trije vzponi, skupno pa bomo morali premagati 78 kilometrov vožnje navkreber. Tam bo imel Roglič še številčnejšo podporo, saj je občina Zagorje organizirala dva avtobusa za navijače iz Zagorske doline.

V nedeljo se bo dirkala končala s kronometrom v Veroni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine