4.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Čehi in Slovaki so slavili, Španci in Švedi pa so se razšli brez zmagovalca

Piše: Samo Vidovič

Glasgow je bil prizorišče druge tekme skupine D. Škoti so igrali s Čehi in doživeli hladen tuš, saj so izgubili z 2:0.

Škotska je bila boljša tako v posesti žoge kot strelih na gol. Ampak to je slaba tolažba, saj štejejo le goli. Tu pa so bili Čehi boljši, dvakrat je zadel Schick. Najprej v 42 minuti, ko je bil po podaji z desne strani najvišji v skoku. Drugi gol pa je dal v 52 minuti, ko je z izjemnim strelom skoraj s polovice igrišča presenetil škotskega vratarja Marshalla, ki je stal preveč zunaj gola.

V skupini D ima tako po prvem krogu Anglija in Češka tri točke, Hrvaška in Škotska sta brez točk.

V Sankt Peterburgu smo gledali dvoboj Poljske in Slovaške, ki igrata v skupini E.

Poljaki so dominirali na igrišču, vendar so Slovaki prvi zadeli. V 18 minuti je Mak na levi strani preigral dva premalo odločna poljska branilca, streljal v vratnico, žoga pa je po odboju od nje zadela vratarja Szczesnyja in končala v mreži.

Do konca polčasa so bili Poljaki boljši, a povsem nenevarni. Lewandowski se praktično ni videl, le ob koncu polčasa je poskusil s strelom na gol, vendar slabo.

Že po tridesetih sekundah v drugem polčasu pa so Poljaki izenačili. Rybus je z leve strani podal, Linetty pa s sedmih metrov zadel.

Poljaki so še naprej pritiskali, potem pa je bil v 62 minuti Krychowiak izključen in situacija na igrišču se je spremenila.

Slovaki so prevzeli pobudo in v 69 minuti so spet povedli. Po kotu je Škrinjar lepo sprejel žogo na prsa in jo z močnim strelom poslal za hrbet Szczesnyja. Poljska obramba je stala predaleč od njega, mu pustila preveč časa za neoviran strel.

Poljaki so imeli v zadnji minuti lepo priložnost za izenačenje,  a je Bednarek za las zgrešil slovaška vrata.

Na koncu zmaga Slovakov z 2:1. Rezultat je presenetljiv, saj so Poljaki veljali za favorite. Vendar so danes pokazali premalo. Razočaral je Lewandowski,  Slovaki so ga uspeli zaustaviti.

V Sevilli pa je Španija gostila Švedsko.

Švedi so se takoj na začetku postavili v klasičen bunker. Španci so ga poskušali prebiti s serijo kratkih podaj od noge do noge ter igro preko bokov, a so bili Švedi zelo zgoščeni v obrambi in jim niso puščali veliko prostora za to.

Prvo priložnost je imel v 16 minuti po podaji Kokeja Olmo, švedski vratar Olsen je njegov strel z glavo s skrajnimi napori odbil v kot. Potem je dvakrat neuspešno poskušal Koke.

V 38 minuti pa velika napaka Danielssona, ki je zgrešil žogo. Morata se je znašel sam pred Olsenom, a je zgrešil vrata.

V 41 minuti prva priložnost za Švede. Isak se je poigral z branilcem Laportom in že premagal vratarja Simona, a je njegov strel pred gotovo črto odbil Lorente.

V drugem polčasu je najprej poskusil Morata. Potem pa velika priložnost za Švede. Berg je bil nezaustavljiv za tri španske branilce, po njegovi podaji pa Berg s štirih metrov ni uspel zadeti praktično prazne mreže.

V zadnji minuti je z glavo poskušal Gerard, Olsen je strel z obranil z nogo. Sarabia pa se malo kasneje ni znašel, žoga ga je v izgledni situaciji presenetila.

Končalo se je z 0:0. Švedski bunker je zdržal. Švedi so izpolnili svoj cilj, proti favorizirani Španiji so osvojili točko. Zanimivo bo videti, s kakšno taktiko bodo odigrali ostali tekmi v skupini.

Španci v prvem polčasu niso izkoristili svojih lepih priložnosti, v drugem so bili manj konkretni. Vso tekmo so imeli veliko premoč. V svojih vrstah pa danes niso imeli golgeterja, ko bi znal zadeti. V nekaterih situacijah so preveč komplicirali.

V skupini E vodi Slovaška s tremi točkami,  Španija in Švedska imata po eno, Poljaki so brez točk.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine