5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Calgary še ni zaprl vrat kandidaturi za OI

Mestni svetniki Calgaryja so v sredo izglasovali ohranitev kanadske kandidature za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2026, potem ko je med Ottawo in kanadsko provinco Alberta prišlo do dogovora o financiranju iger. Naslednja prepreka bo referendum 13. novembra.

Po več kot osmih urah pogovorov so svetniki z osmimi glasovi za in s sedmimi proti glasovali za priporočilo mestnega olimpijskega komiteja, da Calgary zaradi pomanjkanja denarja odstopi od kandidature za gostitev iger. Vendar to ni bilo dovolj, da bi dokončno umaknili kandidaturo, saj bi za to potrebovali dva glasova več.

“Kjer koli po svetu spremljate olimpijski proces, povsod so nestrinjanja in to se je zgodilo tudi pri nas,” je povedala svetnica Druh Farrell.

Več sto podpornikov kanadske kandidature se je zbralo pred mestno hišo s plakati “Gremo, olimpijske igre” in petjem državne himne. Organizacijo iger pa podpira tudi predsednik vlade Justin Trudeau.

“Calgary je prvovrstno mesto. Odlično bi bilo, če bi Kanada spet gostila olimpijske igre,” je povedal Trudeau.

Evan Wolley, predsednik olimpijske kandidature, meni, da je dogovor o financiranju prišel prepozno.

Po novem naj bi polovico potrebnega denarja prispevalo ministrstvo za šport, drugo polovico pa bi si razdelila mesto Calgary in provinca Alberta.

Gostitelj iger bo znan junija prihodnje leto v Lozani, za organizacijo pa se potegujeta še Milano in Stockholm.

Zadnje novice

Sorodne vsebine