11.5 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Brazilci v drugi prestavi do zmage nad Srbi, ki so končali SP

Srbska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Moskvi izgubila z Brazilijo z 0:2 (0:1). Iz skupine E sta se v osmino finala prebili Brazilija in Švica, ki je na drugi tekmi skupine v Nižnjem Novgorodu igrala s Kostariko neodločeno 2:2 (1:0).

* Stadion Spartaka, gledalcev: 44.190, sodniki: Faghani, Sokhandan in Mansouri (vsi Iran).
* Strelca: 0:1 Paulinho (36.), 0:2 Thiago Silva (68.)
* Srbija: Stojković, Rukavina, Kolarov, Veljković, Milenković, Tadić, Kostić (od 82. Radonjić), Milinković-Savić, Matić, Ljajić (od 75. Živković), Mitrović (od 89. Jović).
* Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Joao Miranda, Marcelo (od 10. Filipe Luis), Casemiro, Paulinho (od 66. Fernandinho), Philippe Coutinho (od 80. R. Augsto), Willian, Gabriel Jesus, Neymar.
* Rumeni kartoni: Ljajić, Matić, Mitrović;
* Rdeči karton: /.

Srbija je morala na stadionu moskovskega Spartaka po še vedno bolečem porazu proti Švici (1:2) nujno doseči zmago za obstanek v Rusiji, v veliko boljšem položaju pa so bili s štirimi točkami na svojem računu Brazilci. Ti so na zadnjih sedmih tekmah na SP proti evropskim reprezentancam iztržili le eno zmago ob štirih porazih in dveh remijih, zadnjič so slavili leta 2014 proti Hrvaški (3:1).

Selecao na tem SP še ni igral v svojem ritmu. Tudi proti Srbom je v prvem polčasu prikazala le toliko, kot je bilo potrebno, saj je dobila dvoboj na sredini igrišča, in podobno je bilo tudi v drugem delu tekme, ko je Srbom uspevalo nekaj več, vendar tekmečeve mreže niso zatresli. Tako bodo v šestnajstini finala Brazilci v ponedeljek v Samari igrali z Mehičani.

Že v 10. minuti je moral zaradi poškodbe z igrišča Marcelo, zamenjal ga je Filipe Luis. Prva akcija, ki je nekoliko dišala po zadetku, se je odvila v 25. minuti, ko je nekaj metrov od golove črte nekoliko od strani do žoge prišel Neymar, vendar jo je nato v polje odbil vratar Vladimir Stojković. Štiri minute pozneje je Gabriel Jesus ušel zanki za prepovedan položaj, nekoliko preveč je okleval in zgrešil.

V 36. minuti je sledil mat v dveh potezah. Philippe Coutinho je podal v globino proti srbskemu kazenskemu prostoru, Paulinho je pritekel iz ozadja, tekmečevi branilci so obstali in Paulinho je poslal žogo v mrežo mimo nemočnega Stojkovića, ki je stekel z golove črte. Neymar je ob koncu polčasa iz levega kota kazenskega prostora še nevarno sprožil, a je žoga preletela gol.

Neymar je 57. minuti zaključil protinapad s strelom s strani, ki ga je Stojković odbil v kot. Srbi so si v nadaljevanju sicer priigrali kakšen strel, vendar nevarneje vrat tekmecev niso ogrozili vse do 61. minute, ko je Mitrović nenadoma prišel do priložnosti, ko je ožja obramba Brazilije na čelu v vratarjem nespretno posredovala, vendar mu z glavo žoge ni uspelo spraviti v mrežo. Sledilo je še nekaj napadov Srbov, nazadnje v 65. minuti, ko je Aleksandar Mitović streljal z glavo, vendar je žogo ukrotil Alisson.

Pa so znova udarili Brazilci in po strelu iz kota Neymarja je z glavo na 2:0 povišal Thiago Silva. V 86. minuti se je Neymar izognil zanki za prepovedan položaj in se sam znašel nekaj metrov od gola pred Stojkovićem, vendar je srbski vratar njegovo namero preprečil, kar mu je v tem dvoboju uspelo tudi v sodniškem dodatku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine